Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pussy-punker-prosessen: Putin planlegger puseplan

Pikante punkere provoserte på presteplass.

I RETTEN: Maria Alekhina, Jekaterina Samutsevitsj og Nadezhda Tolokonnikova, som sammen utgjør punkgruppa Pussy Riot, i glassburet de må sitte i under rettssaken mot dem. Foto: AP / Mikhail Metzel / NTB Scanpix
I RETTEN: Maria Alekhina, Jekaterina Samutsevitsj og Nadezhda Tolokonnikova, som sammen utgjør punkgruppa Pussy Riot, i glassburet de må sitte i under rettssaken mot dem. Foto: AP / Mikhail Metzel / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  De tre jentene i det russiske punkbandet Pussy Riot bør ikke straffes for strengt, mener Russlands president Vladimir Putin.

Maria Alekhina, Jekaterina Samutsevitsj og Nadezhda Tolokonnikova er tiltalt for å ha skapt offentlig uro da de i februar i år tok seg inn på et område reservert for prester i en russiskortodoks domkirke i Moskva og framførte en låt med hard kritikk av president Vladimir Putin.

Jentene ble umiddelbart pågrepet og er varetektsfengslet fram til januar neste år. De tre risikerer å bli dømt til sju års fengsel etter opptrinnet, som har vakt sterke reaksjoner. Konservative reagerte voldsomt på bandets opptreden, samtidig som regjeringsskeptiske og antireligiøse demonstranter, i tillegg til ytringsfrihetsforkjempere og flere studenter, har demonstrert til støtte for de tre.

«Etisk» feil Selv om Putin mener at det «ikke finnes noe bra» med bandets protest, ga han sterke signaler om at han ønsker en mild straff da han snakket med journalister i London torsdag.

- Jeg synes ikke de skal dømmes for strengt for dette, sa presidenten ifølge NTB.

- Jeg håper retten vil komme til en riktig beslutning, la han til.

Jentene har allerede innrømmet at de har begått en «etisk» feil, og bandet har bedt de som har fått sine religiøse følelser krenket av det russiske bandets opptreden om tilgivelse. Men president Putin har ikke fått noen unnskyldning.

- Antifeminist Rettssaken mot de tre medlemmene av bandet begynte mandag. De tre bandmedlemmene sa seg ikke skyldige etter tiltalen og sa at de ikke hadde vært ute etter å krenke kristne, men bare ville angripe det de kalte Putins autoritære og antifeministiske politikk.

Bandet har måttet sitte i et glassbur i retten, og det har vært store protester utenfor rettslokalet - tross det kraftige vaktholdet som også har vært på plass.

MYK SIDE? President Vladimir Putin, her med judotrener Ezio Gamba under det pågående OL i London, ber om at Pussy Riot straffes mildt. Foto: AP / NTB Scanpix
MYK SIDE? President Vladimir Putin, her med judotrener Ezio Gamba under det pågående OL i London, ber om at Pussy Riot straffes mildt. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Det vi gjorde, var et desperat forsøk på å endre det politiske systemet, og vi ønsket ikke å såre noen. Selv om vi ikke sier oss skyldige etter tiltalen, er vi villige til å innrømme at vi gjorde en etisk feil, sa en av de tre i retten.

Stjernestøtte Medlemmer av Pulp, The Who, Pet Shop Boys, Franz Ferdinand og The Smiths er blant de vestlige artistene som har erklært sin støtte til de fengslede russiske punkerne.

I et brev i torsdagens utgave av The Times krever tolv musikere, blant andre Pet Shop Boys og Pete Townshend fra The Who, at president Vladimir Putin sørger for en rettferdig rettsak mot jentebandet. Musikerne kaller rettssaken «hårreisende».

- Opposisjon er en rett i ethvert demokrati, og det er helt utenfor alle proporsjoner at de risikerer sju år i fengsel for det vi opplever som en hårreisende anklage om forbrytersk virksomhet motivert av religiøst hat, står det i brevet.

Blant avsenderne er også Pulps Jarvis Cocker, Alex Kapranov fra gruppen Franz Ferdinand, Johnny Marr fra The Smiths og folkesangeren Corinne Bailey Rae.

PROTESTER: En støttespiller blir anholdt av politiet under et rettsmøte 20. juli. Foto: AP / NTB Scanpix
PROTESTER: En støttespiller blir anholdt av politiet under et rettsmøte 20. juli. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media