Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pussy Riot brenner Putin-bilde i ny video

Mens de takker Madonna for støtten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De russiske jentene i den feministiske punkergruppa Pussy Riot ble verdenskjente i vinter, etter at de gjennomførte en vågal protestaksjon mot Russlands president Vladimir Putin.

21. februar i år stormet de inn Kristi frelser-katedralen i Moskva iført fargerike finlandshetter og framførte låta «Hellige jomfru - Fjern Putin».

For opptrinnet ble tre av bandets medlemmer, Maria Alyokhina (24), Nadezhda Tolokonnikova (23) og Yekaterina Samutsevich (29), dømt til to års fengsel.

- Punksangerne i Pussy Riot, som har blitt funnet skyldige av Khamovnichesky-domsstolen i Moskva, var motivert av hat og religiøst fiendskap, sa dommer Marina Syrova, ifølge The Guardian.

Ny opprørsvideo To andre medlemmer av bandet rømte så landet for å unngå straffeforfølgelse.

«To av våre medlemmer har klart å rømme landet, på grunn av forfølgelsen. De rekrutterer utenlandske feminister for å forberede nye aksjoner,» meldte twitter-kontoen Pussy Riot Group.

Denne uka var Pussy Riot-jentene tilbake med en ny opprørsvideo mot Putin, der de varsler at de vil fortsette protestene mot Putin så lenge det kreves.

«Vi har kjempet for retten til å synge, til å tenke og til å kritisere. For å være musikere og kunstnere, klare for å gjøre alt for å forandre landet vårt,» sier de i videoklippet.

- Kampen for frihet er større enn livet I klippet er Pussy Riot-medlemmene ikledd finlandshetter, og de klatrer på en vegg, der en Pussy Riot-plakat er hengt opp.

«Vi fortsetter med vår musikalske kamp i Russland, for vårt land er dominert av en ond mann,» sier de videre, før bildet av Putin og hans allierte, president i Hviterussland Alexander Lukashenko, dukker opp:

«Denne mannen mener det er ulovlig å kalle seg selv for feminist, og å synge punkmusikk. Denne mannen mener det er ulovlig å kjempe for homofiles rettigheter, og å at du ikke får lov til å kritisere myndighetene. Denne mannen mener at hvis du synger og danser på en upassende måte, får du to år i fengsel»

Deretter takker de andre musikere, som har støttet opprøret deres, blant andre Madonna, Björk og Red Hot Chili Peppers, samtidig som de tenner på bildet av Putin.

«Kampen for frihet er en evig kamp som er større enn livet.»

Kalte Madonna ei «tøyte» I forkant av sine Moskva-konserter i forbindelse med sin «MDNA Tour» i august, ga Madonna sin støtte til de fengslede medlemmene av punkerbandet Pussy Riot.

Hun kom også med støtteerklæringer til det homofile miljøet i St. Petersburg, hvor det er ulovlig å promotere homoseksualitet, noe som falt i dårlig smak hos Putin-regjeringa, som kalte popstjerna for ei «tøyte».

PROTESTERER: De to Pussy Riot-medlemmene i det nye klippet sier de vil fortsette med sin musikalske frihetskamp.
PROTESTERER: De to Pussy Riot-medlemmene i det nye klippet sier de vil fortsette med sin musikalske frihetskamp. Vis mer

«Med alderen skal alle tidligere h. prøve å lære oss om moral», skrev Russlands visestatsminister Dmitry Rogozin på Twitter, ifølge Daily Mail.

Selv om Rozogin ikke skrev ordet «hore» fullt ut, hintet hans neste tweet om at det var det han mente.

- Ta enten av deg korset, eller ta på deg buksene, skriver han.

Madonna stilte også med påskriften «Pussy Riot» på bar rygg under en av sine Moskva-konserter.

Erklært samvittighetsfanger Amnesty international har erklært jentene samvittighetsfanger, og over 100 russiske kulturpersonligheter sendte i juli et protestbrev til russisk høyesterett. 

I FLAMMER: I den nye Pussy Riot-videoen blir et bilde av Vladimir Putin tent på.
I FLAMMER: I den nye Pussy Riot-videoen blir et bilde av Vladimir Putin tent på. Vis mer

Punkrock-kollektivet Pussy Riot ble dannet i Russland i august i fjor. Ifølge Wikipedia har den feministiske gruppa sitt opphav i den politisk ladede kunstnergrupperingen Vojna.

Pussy Riot har det siste året gjort seg kjent for sine provoserende opptredener, blant annet på Den røde plass og metroen i Moskva.

Rundt 30 kvinner skal ha vært tilknyttet kollektivets opptredener, alle under et pseudonym, iført de karakteristiske balaklavaene og fargerike antrekk.

FENGSLET: Tre av Pussy Riot-medlemmene, Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina og Tekaterina Samutsevich under rettssaken i Moskva 17. august. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP Photo / NTB Scanpix
FENGSLET: Tre av Pussy Riot-medlemmene, Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina og Tekaterina Samutsevich under rettssaken i Moskva 17. august. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media