FANGET : Nadezhda Tolokonnikova har vært gjennom en utmattende fangetransport som hennes mann mener er en ekstrastraff.AFP PHOTO / MAKSIM BLINOV Scanpix
FANGET : Nadezhda Tolokonnikova har vært gjennom en utmattende fangetransport som hennes mann mener er en ekstrastraff.AFP PHOTO / MAKSIM BLINOV ScanpixVis mer

Pussy Riot-jente på tuberkulosesykehus

Etter tre ukers utmattende transport i Russlands «Gulag-system».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nadezhda Tolokonnikova var i transport i hele tre uker, i det lukkete transportsystemet som ikke har forandret seg mye siden Gulag-tiden under Josef Stalin. Tolkonnikovas mann, Piotr Verzilov, mener fangetransporten er en ekstrastraff for Tolkonnikova. Hun er flyttet etter å ha kritisert fengselsledelsen i Mordovia i det sentrale Russland for mishandling, til Krasnojarsk i Sibir.

- Ekstrastraff
- Vi mener den superlange fange-transporten, kombinert med den fullstendige isolasjonen i bunn og grunn er en straff brukt av det russiske fengselssystemet for å straffe Nadezhda for den store oppmerksomheten som hennes brev har skapt om brudd på menneskerettigheter i fengselssystemet, sier Piotr Verzilov til Radio Free Europe.

Tolkonnikova soner en to år lang straff for å ha gjort et stunt i Kristus Frelserens kirke i Moskva sammen med andre medlemmer at den radikale gruppa Pussy Riot. Hun er ferdig sonet i mars neste år.

Hun var svak før transporten begynte 21. oktober, etter en sultestreik i protest mot soningsforholdene, og det hun påsto var mishandling fra fangevokternes side. Tolkonnikova påsto at vokterne truet henne på livet.

Ikke plass til å sove eller sitte
Den lange togtransporten, som varte i tre uker, har ganske sikkert vært enda en belastning for Tolkonnikovas helse. Fangene blir fraktet i spesialbygde vogner. Transporten kan bli så lang som i Tolkonnikovas tilfelle fordi fangene overnatter i transitt-fengsler på jernbaneknutepunktene. Fangene har som regel ingen kontakt med omverdenen under transporten, og transporten skjer i dypeste hemmelighet, også for familie og advokater.

Fangevognene er som regel smekk fulle. 12 fanger kan være stuet sammen i en kupe som på vanlige tog har sitteplass til fire mennesker. Det betyr at fangene må sove - og sitte - på skift. De får bare gå på toalettet to ganger i døgnet.

Tolkonnikova har ikke snakket med omverdenen etter transporten til Krasnojarsk. Det at hun nå er på et tuberkulosesykehus kan bety at hun i tillegg til andre helseplager også har fått tuberkulose. Sykdommen er vanlig i russiske fengsler, først og fremst fordi fangene ofte er stuet sammen på trange celler.