SAMMEN IGJEN: Pussy Riot-kvinnene Nadezda Tolokonnikova (til høyre) og Maria Aljokhina møttes i Krasnojarsk i Sibir idag. AFP PHOTO/VASILY MAXIMOV Scanpix
SAMMEN IGJEN: Pussy Riot-kvinnene Nadezda Tolokonnikova (til høyre) og Maria Aljokhina møttes i Krasnojarsk i Sibir idag. AFP PHOTO/VASILY MAXIMOV ScanpixVis mer

Pussy Riot-kvinnene har blitt sterkere og vil slåss tøffere

- Jeg er tilhenger av sannhet og ærlighet. Ingen ting har forandret seg med meg siden jeg ble sendt til fengsel. Jeg ble sterkere, hardere, og jeg håper at jeg nå vil kunne bidra til å forandre situasjonen i landet til det bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det sa Nadezjda Tolkonnikova, ved fengselsporten, da hun slapp ut av fengsel i går.

Idag møtte hun Maria Aljokhina, som også satt fengslet, i Krasnojarsk i Sibir.

Vil slåss videre Kvinnene fra Pussy Riot lover å kjempe videre for å forandre president Vladimir Putins Russland. De oppfatter landet som totalitært etter nesten to å i fangeleir.

Tolokonnikova og Maria Aljokhina er kvinnene som vinteren 2012 opptrådte i Kristus Frelserens kirke i Moskva, og krevde at kirken måtte feie ut påtroppende president Vladimir Putin. For dette ble de dømt til to års fengsel.

De ser på amnestiet som i går gjorde at de slapp ut som en vits, og lover å fortsette å slåss mot Putin.

I sitt første intervju, som blant annet Reuters har sendt ut på TV er Tolokonnikva knallhard i sin kritikk av regimet. Tolokonnikova er kvinnen fra Rocke-gruppa Pussy Riot som sultestreiket i september på grunn av soningsforholdene i straffekolonien.

Ber om boikott av OL Tolkonnikova krever boikott av vinter-OL som begynner i Sotsji i februar, og som er Putins helt spesielle baby.

- De europeiske land bør revurdere sin deltakelse i OL. Jeg ber om boikott, om ærlighet, jeg ber om at man ikke lar seg kjøpe av olje og gass som Russland kan bidra med. Jeg ber om virkelig bruk av av alle humanistiske normer, tradisjoner, som Europa snakker om, og dette ville være virkelig ærlig.

På spørsmål om hun nå skal forlate landet, svarer Tolokonnikova:

- Ikke på noen måte. De som okkuperer Russland, vil aldri oppleve dette.

Har blitt sterkere Hun sier også at fengselsoppholdet har gjort henne sterkere.

- Jeg betrakter ikke denne tida som tapt. Jeg har fått en helt spesiell erfaring, og det vil bli lettere enn før å drive med menneskerettighetsarbeid. Jeg har blitt mer voksen. Jeg har sett på staten innenfra, jeg så det lille totalitære maskineriet fra innsiden, og Russland, er bygget som modell av en en fangeleir. Derfor må vi forandre leirene for å kunne forandre Russland. Fangeleire og fengsler er landets ansikt, sier Tolokonnikova.