Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pust inn!

Skremselspropaganda til tross: Lufta i Norges byer er bedre en på mange, mange år. Lufta har faktisk ikke vært bedre på 40 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advarslene om at vi må holde oss innendørs, gå med munnbind og så videre, ser ikke ut til å stemme. Ifølge en fersk rapport som Norsk Institutt for Luftforskning (NILU) har utarbeidet, er lufta vi puster inn bedre enn noensinne.

- Lufta i Oslo har aldri vært bedre. Nå må vi være forsiktige med å sette i gang en rekke strakstiltak for å hindre forurensing. Lufta er fin den, beroliger direktør Ola Bjørnstad i Opplysningsrådet for Veitrafikken.

Verre i Europa

Steinar Larssen er en av dem som har vært med og utarbeide rapporten. Han er også enig i at luftkvaliteten i norske byer er bra.

- Det var mye verre før. På 50-tallet kunne vi for eksempel bevise at folk døde på grunn av forurensing. Nå viser statistikken at lufta i Norge er mye bedre enn for eksempel i andre europeiske byer, sier Larssen til Dagbladet :på nettet.

Luftkvaliteten i Norge kommer også til å utvikle seg positivt i fortsettelsen, viser rapporten.

- Med de nye kravene til katalysatorer, bensin og så videre, vil mye være løst, beroliger Larssen.

Målet er å få 80 prosent av bilistene i de større byene til å kjøre piggfritt innen år 2002. Da vil det trolig ikke være nødvendig å innføre lover og avgifter mot piggdekk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media