Pust ut: asteroiden bommer

En asteroide som er på vei mot oss gjennom verdensrommet, kommer likevel ikke til å utgjøre noen fare for Jorda, hevde romfartsorganisasjonen NASA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asteroiden, som har en diameter på 1,5 kilometer, kommer til å passere Jorda i 2028 i en avstand av 960.000 kilometer, har vitenskapsmenn ved det amerikanske romforskningssenteret funnet ut.

Onsdag meldte Den internasjonale astronomiske union (IAU) at asteroiden lå an til å passere Jorda i en avstand på bare 42.000 kilometer, langt nærmere enn månen, og at det var en reell risiko for at den kunne kollidere med oss.

Men NASA gikk gjennom alle tilgjengelige beregninger og fotografier på nytt, og kom til at faren for en kollisjon er langt mindre enn det ble trodd på onsdag.

Ikke desto mindre førte onsdagens melding til omfattende debatt og uro. Flere kongressrepresentanter gikk hardt ut mot president Bill Clinton fordi han under budsjettbehandlingen strøk planlagte bevilgninger til et program for å forske på måter å hindre asteroider i å treffe Jorda.

Teknologien skal allerede finnes som gjør det mulig å endre en asteroides kurs ved å sprenge en atombombe i nærheten av den. Dersom man er ute i god tid, vil en kursendring på bare en centimeter etterhvert bli stor.

Asteroider har kollidert med Jorda før. En åtte kilometer bred asteroide smalt for 65 millioner år siden inn i Jorda på Yucatan-halvøya, og støvet som ble virvlet opp skal ha ført til at dinosaurene ble utryddet, ifølge noen forskere. (NTB-AFP-Reuters)

BEROLIGET: Forsker James Scotti har regnet ut at asteroiden ikke vil treffe jorda.