- Pust ut, renta blir ikke høyere

Analytikerne i de største bankene i Norge tror rentetoppen nå er nådd. - Nå er det nok. Fem ganger renteøkning var mer enn jeg hadde trodd på forhånd, sier administrerende direktør i Sparebankforeningen, Einar Forsbak. Og nå ligger fastrenta likt eller under den flytende renta!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Analytikerne som sitter og følger markedet i de største norske bankene har et beroligende budskap til folk med gjeld.

Selv om de tar forbehold om høstens statsbudsjett, er det ingen av dem som på direkte spørsmål tror at renta vil gå opp ytterligere.

- Dette er nok toppen - i denne omgang. Jeg kan ikke forstå at den norske renta kan bli høyere nå. Forskjellen på norsk og tysk rente blir for stor, sier seniorøkonom i Kredittkassen Audun Gleinsvik.

Nå er det nok

- Jeg heller til den oppfatningen at nå er det nok. Det begynner å bli mye nå, mener Einar Forsbak, administrende direktør i Sparebankforeningen. Eirik Larsen, seniorøkonom i DnB sier at selv om situasjonen er urolig tviler han på ytterligere renteøkninger. Jon Rinde, seniorøkonom i Sparebanken NOR sier det slik:

- Jeg tror vi har sett slutten nå. Antagelig vil være rolig et års tid før det skjer noe mer.

Og Erik Franck i Fokus Bank foretrekker å være optimist, som han sier:

- Med et noenlunde brukbart statsbudsjett blir det nok ikke flere renteøkninger.

Alle ekspertene fastslår at det nå er opp til politikerne å sørge for å dempe usikkerheten i finansmarkedene.

For stor forskjell

Årsaken til at analytikerne nå tror toppen er nådd, er at forskjellen mellom den norske og den tyske renta har blitt stor - for stor.

Dessuten mener de at norsk økonomi er solid til tross for lave oljepriser. Ingen av dem hadde egentlig forventet den siste økningen.

- Psykologien i de internasjonale markedene er vanskelig å forutsi. Men det er grense for hvor stor forskjellen på norsk og tysk rente kan være, sier Eirik Larsen.

- Den parlamentariske situasjonen skaper stor usikkerhet, og er det noe markedet ikke liker, er det usikkerhet. Men nå er det gått så langt at krona faktisk er blitt devaluert. Det er det ingen grunn til, mener Audun Gleinsvik.

- Vi har en tendens til å ta sorgene på forskudd. Svekkelsen av krona nå er overdrevet, mener Erik Franck.

Fast billigst nå

Etter en ringerunde til bankenes informasjonsjefer i går kveld står det klart at bankene vil følge Norges Banks renteøkning.

- Vi har ikke annet valg enn å legge dette over på kundene, sier informasjonsdirektør i Kredittkassen, Kjell Flø. De samme signalene kommer fra DnB, Sparebanken NOR og tildels også Postbanken.

Analytikerne Dagbladet har snakket med fastslår at med økningen som nå ligger i kortene, vil fastrenta faktisk ligge på samme nivå eller under den flytende renta. Det betyr imidlertid ikke at ekspertene er samstemte i at det lønner seg å binde renta. Jon Rinde i Sparebanken NOR sier han lenge har anbefalt fastrente. Mens Audun Gjelsvik i Kredittkassen er mer skeptisk.

50/50 godt alternativ

Alle understreker at det er folks økonomiske situasjon som er avgjørende. Tåler man ikke større renteøkninger, er fastrenta nå gunstig. Flere foreslår at folk som er usikre kan binde deler av lånet, for å sikre seg.

- 50/50 fast og flytende er en måte å løse hodepinen på, sier Erik Franck i Fokus Bank.