Pustepause i USA

IT er siget i USA, og Nasdaq er opp 1,6 prosent en halv time etter åpning. Dow Jones ser imidlertid ut til å ta en pustepause rett under 11.000 poeng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mars ble en god måned i det amerikanske aksjemarkedet. Dow Jones- og Nasdaq-indeksene steg henholdsvis 8,7 og 15 prosent etter en solid sluttspurt de siste dagene i måneden.

Oppgangen fortsatte også den første handledagen i mai, og Dow Jones-indeksen sluttet rundt 100 poeng under 11.000-nivået.

Det er ingen sentrale makroøkonomiske nøkkeltall som offentliggjøres i dag. I går kom den viktige innkjøpssjefenes indeks (NAPM). Utviklingen i april var noe svakere enn ventet

"Selv om indeksen tilsier svake forhold for amerikansk industri, kan tallene tyde på at nedgangen har stanset opp. Det er særlig delindeksen for ordresituasjonen som trekker opp. Derimot viste delindeksen for sysselsettingsutviklingen ytterligere nedgang, noe som kan gi utslag for forbruksutviklingen senere. Flere kommentatorer i USA mente NAPM-indeksen styrker troen på ytterligere et rentekutt fra Federal Reserve på neste møte 15. mai", kommenterer makroøkonomene i DnB Markets i sin dagsrapport.

Kongressen og Senatet i USA er blitt enige om en skattepakke som innebærer skattekutt på 1350 milliarder dollar over 11 år. Inkludert er et skattekutt på 100 millioner dollar med tilbakevirkende kraft for å stimulere økonomien. Skattepakken som er noe mindre enn det president George W. Bush ønsket, ble offentliggjort etter børsstengning i går kveld.

I går steg Dow Jones-indeksen 1,5 prosent til 10.898,34 poeng. Det er det høyeste nivået på to og en halv måned. Nasdaq-indeksen la på seg 2,4 prosent til 2.168,24 poeng. Også i etterbørshandelen var det en sterk utvikling for IT-aksjene.