Puster Arafat i nakken

Yasser Arafat kjemper for sitt politiske liv, og trues vel så mye av en ny generasjon palestinske ledere som av Ariel Sharon. Les om maktspillet i kulissene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den yngre garde palestinske ledere og aktivister mener Yasser Arafat og selvstyremyndighetene har sviktet, fordi de verken har fått slutt på okkupasjonen eller har etablert sterke politiske institusjoner, demokrati eller frihet, sier Khalil Shikaki, professor ved det palestinske Bir Zeit-universitetet.

Han viser til at det palestinske opprøret har bidratt til en ny allianse mellom unge radikale ledere innen Yasser Arafats egen Fatah-bevegelse, og radikale islamske grupper som Hamas og Islamsk hellig krig.

- Det eksisterer i dag en allianse mellom den yngre garde innen Fatah og islamistene, sier Shikaki.

Sentrale kilder innen Fatah og Hamas har overfor NTB flere ganger bekreftet det tette samarbeidet, blant dem mannen som er kjent som opprørsgeneral for Fatahs milits på Vestbredden, Marwan Barghouti (42).

NTB overvar selv et møte mellom Barghouti og Hamas-lederen Hassan Yusef i Ramallah i september, der de planla en massemønstring i forbindelse med begravelsen til et av intifadaens mange ofre .

- Vi samarbeider tett, møtes ofte og har nå all vår oppmerksomhet rettet mot intifadaen, medga Yusef etter møtet.

- Fatahs yngre garde har to mål med intifadaen: For det første vil de presse israelerne ut av de okkuperte områdene, slik Hizbollah gjorde i Sør-Libanon. For det andre ønsker de å kvitte seg med Arafat og den gamle garde som i dag kontrollerer de palestinske selvstyremyndighetene, mener Shikaki.

Han frykter at faren for borgerkrig på palestinsk side nå er overhengende.

- Jeg tror islamistene kommer til å gripe til våpen mot Arafat, og jeg tror også at styrker innen Fatah kommer til å gjøre dette, sier Shikaki.

Dette avvises av Hamas.

- Vi i Hamas har aldri noensinne brukt våpen mot våre palestinske brødre, og kommer heller aldri til å gjøre det, sa en sentral Hamas-kilde til NTB for få dager siden.

- Vi tar sterkt avstand fra den jakten palestinsk politi nå driver på våre ledere, men vi ser ikke på Arafat som vår fiende av den grunn. Arafat er alle palestineres presi dent og vi forstår at han er under sterkt internasjonalt press. Vi skal forsøke å løse våre uoverensstemmelser på fredelig vis, sa kilden.

Skulle det likevel komme til åpen konflikt, eller skulle Israel gjøre alvor av sin trussel om å styrte eller likvidere Arafat, venter trolig kaos.

- Den yngre garde er ikke særlig forent. De har ingen klar visjon om hvordan de vil ha ting, ut over at de ønsker slutt på okkupasjonen og å bli kvitt de gamle lederne, sier professor Shikaki.

Men dersom Arafat forsvinner, så er også dagene talte for de øvrige lederne av hans generasjon som Mahmoud Abbas (65) og Ahmed Korei (63), bedre kjent som Abu Mazen og Abu Ala, tror Shikaki.

- Hele den eldre garde vil forsvinne med Arafat. Uansett hvem som da overtar, så vil vedkommende komme fra den yngre garde, sier Shikaki.

Han er usikker på hvor lojale de palestinske sikkerhetsstyrkene vil være i tilfelle konflikt.

De mest effektive blant dem er sikkerhetstjenestene på Vestbredden og Gaza-stripen, ledet av henholdsv is Jibril Rajoub (48) og Mohammed Dahlan (41). Særlig Dahlan hadde tidligere en høy stjerne hos både israelere og amerikanere.

- Begge to kommer fra Fatah og er i mine øyne å regne som de fremste lederne av den yngre garde, sier Shikaki.

Han tviler på om Dahlan og Rajoub noensinne vil la sine menn knuse Hamas og Islamsk hellig krig, uansett hva Arafat måtte kreve.

- De er svært sensitive når det kommer til spørsmålet om å knuse islamistene under de rådende forhold, sier Shikaki.

- Disse to mennene kommer selv fra de okkuperte områdene og vet at det er egne familier, naboer og venner de må slå ned på. De vet at de vil få et flertall av palestinerne imot seg, og at faren samtidig er stor for at Ariel Sharon uansett ikke vil gi dem noe ved forhandlingsbordet, sier Shikaki.

- De innser derfor at de har alt å tape. Men disse to mennene har ingen planer om å tape. De vil vinne, sier professor Khalil Shikaki til NTB.

(NTB-Nils-Inge Kruhaug)

HØYERE MAKTER: Yasser Arafat ber under fredagsbønnen i hovedkvarteret sitt på i Ramallah på Vestbredden.