Puster Jan i nakken

Jens Stoltenberg har klart å løpe opp på siden av Jan Petersen i MMIs meningsmåling for Dagbladet og NRK. Samtidig er valget mer åpent enn noen gang. Folk flykter over til vet-ikke-partiet, som for første gang er størst. Det kan Høyre tape på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i øyeblikket dødt løp mellom valgkampens bitreste fiender. Etter Stoltenbergs harde utfall mot Høyres velferdspolitikk de siste ukene, har Ap klatret til 26,4 prosent, mens Jan Petersen ser oppslutningen falle 4,3 prosent til 26,6 prosent.

Det bekrefter tendensen fra flere målinger den siste tida: Høyre klarer ikke å holde på alle velgerne som har strømmet til partiet. Samtidig ser Ap nå ut til å være i støtet etter å ha presentert sine konkrete valgløfter for folk.

En måling Aftenposten presenterer idag har samme utvikling: Høyres forsprang på 7,6 prosentpoeng fra forrige uke er redusert til 0,5 - fortsatt med Høyre som største parti. Spørsmålet er om Jens klarer å mobilisere de usikre velgerne de neste 25 dagene.

For det er her den ferske meningsmålingen viser de mest oppsiktsvekkende utslagene.

I villrede

Hele 27,2 prosent av de spurte vet ikke hva de skal stemme. I juni svarte 19,1 det samme. Det er den største vet-ikke-gruppa siden 1997.

Samtlige valgforskere Dagbladet snakket med i går ettermiddag mener det er oppsiktsvekkende. De hadde regnet med at et par uker med valgkamp og sterk fokusering på klare Jens- og Jan-alternativ ville få folk til å bestemme seg.

- Dette gjør det mer spennende enn vi kunne håpet på. Det som skjer er at de som tidligere har vært aktive og interesserte i å ta et valg, nå har tatt et skritt tilbake, sier statsviter Kristin Hoff i MMI.

Åpen valgkamp

Hvem de usikre er, gir ikke målingen svar på, men valgforsker Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo tror det kan være Høyre-velgerne som har satt seg på gjerdet.

- Etter debatten om velferd kontra skattekutt den siste tida, kan folk ha blitt mer usikre på Høyres politikk. Hvordan valgkampen nå utvikler seg er helt åpent, sier hun.

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim mener Stoltenbergs angrep på Petersen har lyktes.

- Men Høyre taper mer enn Ap vinner. Det er typisk for slike angrep på et parti. Hvis du skal vinne egne stemmer, er det bedre å rose seg selv enn å hakke på andre, mener han. Han tolker den store vet-ikke-gruppa på samme måte.

- Mange av de som synes skattelette var en god sak, er blitt desorienterte etter at et annet parti har brukt mye ressurser på å så tvil om det motsatte.

Høyre i faresonen

Bakgrunnstallene fra MMI viser at Arbeiderpartiet har klart å mobilisere 76,9 prosent av de som stemte på partiet i 1997. Høyre er helt oppe i 93,1 av 97-sympatisørene.

Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen mener tallene er et varsku til Høyre.

- Valgkampen står nå og vipper. Havet politikerne skal fiske stemmer i er blitt større. Det er det Høyre som kan tape mest på, for de har allerede nesten tatt ut maksimal kvote av de som svømmer i retning partiet. Når Høyre samtidig mister så mange velgere i denne målingen, kan det tyde på at Høyre-bølgen svekkes, sier Ap-mannen Aarebrot.

OPPDRIFT: Statsminister Jens Stoltenberg jubler over dagens MMI-måling, og tror vinden fra Høyre nå snur.