Pusterom for Bondevik

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • To måneder etter at statsbudsjettet ble lagt fram, ble det vedtatt i går med moderate endringer. Det ble resultatet etter forhandlinger med tilløp til dramatikk og en retorikk som til tider kunne tyde på at landet sto oppe i en politisk og økonomisk krise. Når det hele nå er over, er det bare å konstatere at det knapt var grunnlag for de hardeste utfallene. Og selv om Fremskrittspartiet til slutt reddet et budsjett partiet opprinnelig fordømte, gikk endringene på 4,4 milliarder kroner for en stor del i samme retning som Arbeiderpartiet ønsket. Dermed ble budsjettet atskillig lettere å svelge også for Kristelig Folkeparti.
  • Debatten i høst har i stor grad dreid seg om å rive Kristelig Folkeparti ut av den nåværende koalisjonen. Partiet er blitt minnet om de lykkelige 90-åra da sentrum ga Arbeiderpartiets regjeringer budsjettstøtte. Mange i KrF ønsker seg åpenbart tilbake til en slik tilværelse. Det får være partiets problem. Men det er verdt å minne om at disse budsjettforlikene kom i stand ved stadig økninger av skatter og avgifter. Blant annet ble momsen, den mest usosiale form for skatt, økt med fire prosentpoeng. Det tilsvarer 24 milliarder kroner. Men slike løsninger er i dag umulig, uansett hva slags regjering vi har, fordi vi har nådd skattetaket. Den regjeringen som ikke innser det, vil bli straffet av velgerne. Det så vi i fjor. At vi bør få et mer rettferdig skatte- og avgiftssystem, er en helt annen sak.
  • Regjeringen Bondevik har nå fått et pusterom. Men det kan bli kortvarig. Fremskrittspartiet er ikke bundet av et budsjett som fikk partiets subsidiære støtte. Partiet står fritt til å fremme forslag i Stortinget som binder store utgiftsøkninger, og som får flertall etter mønster av barnehagevedtaket. Men dette vil regjeringen neppe finne seg i en gang til. Bondevik kan ikke la seg binde også før regjeringen går løs på budsjettet for 2004. Da vil regjeringen miste all respekt i Stortinget og snuble seg fram mot neste valg.