SNAKKER UT: Russlands president Vladimir Putin avviser at Europa har noe å frykte fra Russland. Her avbildet i Sotsji, Russland, under VM i sjakk i desember i fjor. Foto: Lars Eivind Bones
SNAKKER UT: Russlands president Vladimir Putin avviser at Europa har noe å frykte fra Russland. Her avbildet i Sotsji, Russland, under VM i sjakk i desember i fjor. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Putin: - Det tar 17 minutter for en rakett fra en ubåt utenfor Norge å nå Moskva. Og du vil si at vi handler aggressivt?

Snakker ut om sitt forhold til Vesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den skjerpede tonen mellom Russland og Vesten har utelukkende med provokasjoner å gjøre. Russland har nemlig ikke begått noen feilgrep, gjør president Vladimir Putin helt klart i et stort intervju, skriver Expressen som siterer italienske Corriere della Sera.

Etter mer enn femten år som president eller statsminister i Russland angrer ikke Putin på noen ting, ifølge den italienske avisa.

Putin har gitt et stort intervju i forkant av sitt kommende besøk til Italia og Vatikanet. 10. juni skal den russiske presidenten treffe pave Frans.

- Snakker alvor De italienske journalistene sammenlikner forholdet mellom Russland og Europa med en elsker som har gått sin vei. Putin avfeier dette.

- Vi har aldri behandlet Europa som en elsker. Nå snakker jeg alvor: Vi har tilbudt en langsiktig relasjon. I dag har jeg dog inntrykk av at Europa har forsøkt å bygge sin relasjon til oss ut i fra rent materielle utgangspunkt og utelukkende til Europas fordel. Jeg snakker for eksempel om energi, at vi nektes tilgang på det europeiske markedet med våre varer innen kjernekraft, til tross for de mange avtaler som finnes, sier Putin, ifølge Dagens Nyheter som har oversatt artikkelen.

Deretter starter den russiske presidenten en lang enetale om det rådende forholdet mellom Russland og Vesten.

- Vi er ikke aggressive. Det vi gjør er å agere på trusler som rettes mot oss. Det skjer under former som er klart avgrensede og med det eneste mål for øyet å garantere russisk sikkerhet, sier Putin.

Frykter ubåter utenfor Norge Han blir spurt om Vesten skal frykte den nye «russiske bjørnen».

- VI SER ØKT AKTIVITET: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg mener det er grunn til å være på vakt mot Russland. Foto Hans Arne Vedlog
- VI SER ØKT AKTIVITET: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg mener det er grunn til å være på vakt mot Russland. Foto Hans Arne Vedlog Vis mer

- Utenfor Norges kyst finnes det amerikanske ubåter i permanent tjeneste. Det tar 17 minutter for en rakett fra disse ubåtene å nå Moskva. Og du vil si at vi handler aggressivt? spør Putin retorisk.

Videre sier han at bare en galning skulle gå til angrep på militæralliansen Nato.

- Bare en person som ikke er ved sine fulle fem eller som drømmer, kan tenke tanken at Russland en dag skulle gå til angrep mot Nato, sier Putin og fortsetter:

- Jeg vil gjøre det helt klart for dere: Vær ikke redde for Russland: Verden har forandret seg så mye. Dagens fornuftige mennesker kan ikke forestille seg en militær konflikt i en slik skala. Vi har andre saker å bruke tida på. Det kan jeg forsikre dere om.

- Avanserte øvelser Angående krisen i Ukraina understreket Putin at han står fast på fredsavtalen som ble undertegnet i Minsk i februar, og han anklaget myndighetene i Kiev for ikke å være villig til å sette den ut i livet og inngå i dialog med separatistene.

Han oppfordret Vesten til å overtale ukrainske myndigheter til å gå i forhandlinger med separatistene, med sikte på selvstyre for de opprørskontrollerte områdene med en ny valglov og amnesti for opprørerne.

Onsdag i forrige uke skrev Dagbladet om Jens Stoltenbergs første offisielle norgesbesøk som Nato-sjef. Vår tidligere statsminister er også opptatt av forholdet mellom Russland og Vesten.

- Vi ser noe ulike typer aktivitet, men vi ser først og fremst økt aktivitet fra russisk side. Alle land har rett til å øve med sine styrker, også Russland.

- Men det vi ser fra russisk side, er mye mer avanserte øvelser, mye mer langtrekkende øvelser, flere styrker som øves og økt nærvær. Og noen styrker har med våpensystemer som kan bære atomvåpen. Summen av det er all grunn til å følge nøye og grunn til at Nato har økt sin samlede berdskap, uttalte Stoltenberg.