Putin: - Greta Thunberg en manipulert tenåring

- Hun blir utnyttet av noen grupper.

TALTE: Russlands president Vladimir Putin snakket om miljøikonet Greta Thunberg da han talte på en energikonferanse i Moskva onsdag. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Russlands president Vladimir Putin uttrykte skepsis til miljøikonet Greta Thunberg da han talte på en energikonferanse i Moskva onsdag.

- Greta Thunberg er vennlig, men en dårlig informert tenåring som ble manipulert til å stille urealistiske krav i FN nylig, sa Putin på energikonferansen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sa Putin også at Thunberg beklageligvis blir utnyttet av «noen grupper» som bruker henne til å fremme sine egne mål.

- Prøv å forklare utviklingsland hvorfor de fortsatt skal leve i fattigdom og ikke bli som i Sverige, sa Russlands president i sin tale på energikonferansen.

Ikke navn

Han satte ikke navn på «noen grupper» som han mener utnytter Greta Thunberg til sine egne interesser.

- Hvordan våger dere ? Folk lider, folk dør, heleøkosystemet kolapser, dette er starten på en masseutryddelse, sa den svenske 16-åringen i en sterkt følelsesladd tale i FN 23. september - en tale og en opptreden som preget debatten over store deler av kloden i flere dager.

Det var i august i fjor at den da 15 år gamle klimaforkjemperen ble internasjonalt kjent i forbindelse med en massiv skolestreik sentralt i Stockholm.

<strong>TORDENTALE I FN:</strong> Det var 23. september Greta Thunberg holdt sin tale til FN i New York om klodens vei mot miljøundergang. Nå kommer Russlands president Vladimir Putin med kritiske synspunkter til hennes budskap og opptreden. Foto: Jason DeCrow / AP/ NTB Scanpix.
TORDENTALE I FN: Det var 23. september Greta Thunberg holdt sin tale til FN i New York om klodens vei mot miljøundergang. Nå kommer Russlands president Vladimir Putin med kritiske synspunkter til hennes budskap og opptreden. Foto: Jason DeCrow / AP/ NTB Scanpix. Vis mer

Ifølge Reuters og flere russiske medier lot Putin det skinne klart gjennok i sin tale under den russiske energiuka at han ikke deler FNs beundring for Greta Thunberg.

Han framholdt at det også er svært beklagelig at «noen» prøver å tjene penger på denne situasjonen.

Etter Greta Thunbergs tordentale i FN, var Frankrikes president Emmanuel Macron fremst i rekkene av internasjonale ledere som hyllet den svenske tenåringen for budskapet.

Klimaskeptiker Putin

I følge Expressen har Vladimir Putin så seint som i 2017 markert seg som en såkalt klimaskeptiker - altså at dagens problemer ikke er menneskestyrt.

- Det handler ikke om å stoppe menneskene. Det vil være umulig ettersom klimaet er koplet til jordklodens cyklus og til planetene. Problemet er hvordan vi skal tilpasse oss dette systemet, uttalte Putin for to år siden ifølge den svenske avisa.

Svenske aviser skriver onsdag at Greta Thunberg skal opptre med sitt klimabudskap på Stockholm-teateret Dramaten i vinter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer