Putin: - Kjempetabbe å ikke samarbeide med syriske myndigheter

Fra talerstolen i FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I ettermiddag og kveld er det generalforsamling i FN. En etter en går verdens ledere på talerstolen. Russlands president Vladimir Putin snakket i 18-tida.

- Det er en kjempetabbe å ikke samarbeide med syriske myndigheter, sier Putin ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Sammen med USAs president Barack Obama står Russlands president i begivenhetenes sentrum. De to mektige lederne snakker sammen for første gang på to år.

Ønsker internasjonal koalisjon Det var også knyttet stor spenning til Putins tale i FN i kveld, hans første på ti år.

- IS-krigere trener rekrutter fra mange land, inkudert europeiske land og Russland, sier Putin. Presidenten sier at Russland bekjemper terrorisme i alle former og at de forsørger syriske myndigheter med militært utstyr.

- Vi bør anerkjenne at ingen andre enn Assad og hans milits virkelig bekjemper IS i Syria, sier Putin, ifølge BBC og legger til:

- Det bør være en bred internasjonal koalisjon mot terrorisme lik den som var mot Hitler under den andre verdenskrig, sier Putin.

Det kanskje viktigste punktet på agendaen i FN i kveld er nettopp Syria-konflikten og Putins støtte til president Bashar al-Assad.

Det er også ventet at USA ønsker å diskutere situasjonen i Ukraina, men Kreml har antydet at dette ikke vil bli prioritert.

Obama først ut Fra talerstolen i FNs hovedforsamling tok USAs president Barack Obama et oppgjør med dem som mener at Bashar al-Assad bør bli sittende med makten i Syria.

- Enkelte i denne forsamlingen mener at idealene i FN-charteret er uoppnåelige. De har argumentert for reglene forut for denne organisasjonen, for at makt er et nullsumsspill og at vi kan skape ro i samfunnet med bruk av makt, sa Obama i sin tale mandag.

- Med en slik logikk må vi støtte en tyrann som Assad som slipper tønnebomber over barn, bare fordi alternativet er verre, fortsatte den amerikanske presidenten.

Russland har varslet at de vil samarbeide med Assad-regimet i Syria, Irak og Iran for å bekjempe ekstremistgruppen IS.

- Vi kan ikke returnere til de gamle måtene å gjøre ting på, sa Obama.

Tolererer ikke Assad Den amerikanske presidenten understreket imidlertid at USA ikke vil være med på en løsning som lar Assad-regimet fortsette i makten.

- Vi kan ikke gå tilbake til situasjonen slik den var før krigen. Vi må huske på hva som førte til denne tragedien: At diktatoren Bashar al-Assad reagerte på fredelige protester med vold og drap, sa Obama fra talerstolen under generaldebatten i FNs hovedforsamling mandag.

- Assad kan ikke pasifisere en befolkning som har blitt brutalisert av flere år med vilkårlig bombing og drap av sivile, fortsatte han, og la vekt på at et maktskifte i Syria er nødvendig for å få bukt med opprørsgruppen IS.

- Ut av kontroll Ekspert på humanitærrett ved International Law and Policy Institute, Cecilie Hellestveit, påpeker at frammarsjen til IS framstår som veldig skremmende for russerne som opplever at problemet kommer stadig nærmere innpå dem.

- Det er viktig for Putin å forhindre at dette blir et problem i Russland. Russerne føler situasjonen er i ferd med å komme ut av kontroll, sier Hellestveit.

Hun er ikke overrasket over Putin og Obamas vidt forskjellige syn på Assad-regimet i Syria.

- Det er viktig å understreke at det er ingen som har kommet med en god oppskrift på å løse hovedproblemet i Syria, påpeker Hellestveit.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer