Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin: - Lettere å gi asyl til Assad enn Snowden

- Definitivt.

GOD VENNER: Bashar Assad møtte Vladimir Putin i Moskva i oktober i fjor, og stemningen mellom dem var tilsynelatende god. Foto: Alexei Druzhinin, RIA-Novosti / AP / NTB scanpix
GOD VENNER: Bashar Assad møtte Vladimir Putin i Moskva i oktober i fjor, og stemningen mellom dem var tilsynelatende god. Foto: Alexei Druzhinin, RIA-Novosti / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland kan gi asyl til Syrias president Bashar al-Assad dersom han skulle bli tvunget til å forlate landet sitt, sier president Vladimir Putin.

Uttalelsen kommer i et intervju med den tyske avisen Bild. Der sammenligner Putin Assad med den amerikanske varsleren Edward Snowden, som fikk asyl i Russland i 2013.

- Det var definitivt vanskeligere å gi asyl til Snowden enn det vil være i Assads tilfelle, sier han.

Putin sier samtidig at det er for tidlig å si om Russland kan bli nødt til å beskytte Assad, som styrer et land som de siste fem årene har vært herjet av borgerkrig.

- Først må den syriske befolkningen kunne stemme. Deretter får vi se om Assad må forlate landet, dersom han skulle tape valget, sier han.

- Trenger ny grunnlov I Bild-intervjuet sier Putin også at han mener det første steget mot en politisk løsning på Syria-konflikten vil være at landet begynner å utforme en ny grunnlov.

- Jeg mener det er nødvendig å bevege seg mot en grunnlovsreform. Det er selvfølgelig en komplisert prosess. Og etter det, med en ny grunnlov som grunnlag, bør Syria holde tidlige valg på president og nasjonalforsamling, sier den russiske presidenten.

Fortsetter støtten Russland har i flere måneder støttet Assad og hans styrker med kampfly og våpen. Ifølge Putin innebærer dette også støtte til syriske opprørsgrupper som er lojale til Assad, og som kjemper mot ekstremistgruppen IS.

Putin innrømmer at han synes Assad har gjort mange dårlige valg i løpet av konflikten i landet, men sier Russland vil fortsette å støtte presidenten.

- Konflikten er blitt så stor på grunn av påvirkningen fra land utenfor Syria, med våpen, penger og krigere. Assad kjemper ikke mot sin egen befolkning, men mot dem som tar til våpen mot regjeringen.

Saudi-Arbia og Iran FNs sikkerhetsråd og flere land har stilt seg bak det såkalte veikartet for fred i Syria. Det innebærer fredsforhandlinger mellom partene i konflikten i løpet av måneden, men flere eksperter tror den planlagte startdatoen, 25. januar, ryker.

Én av årsakene til det, er ifølge Putin det kritisk dårlige forholdet mellom Saudi-Arabia og Iran etter henrettelsen av den sjiamuslimske skriftlærde sjeik Nimr al-Nimr i Saudi-Arabia.

Striden mellom de regionale rivalene vil helt klart komplisere veien mot fred i Syria, mener den russiske presidenten, ifølge Bild.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media