Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk gass til Europa

Putin: - Norges ressurser er i ferd med å forsvinne. Det får oljeminister Søviknes til å reagere

Presidenten vil at Tyskland kjøper gass fra Russland istedenfor Norge.

MØTE MED PRESSEN: Russlands president Vladimir Putin møtte torsdag sjefer for flere internasjonale mediebedrifter. Til høyre Deutsche Presse-Agenturs adm.dir. Peter Kropsch. Foto: Sergej Savostjanov / TASS / AP / NTB Scanpix
MØTE MED PRESSEN: Russlands president Vladimir Putin møtte torsdag sjefer for flere internasjonale mediebedrifter. Til høyre Deutsche Presse-Agenturs adm.dir. Peter Kropsch. Foto: Sergej Savostjanov / TASS / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under et møte med sjefene for internasjonale medieselskaper torsdag kom Russlands president Vladimir Putin med en oppsiktsvekkende påstand om Norges energiressurser.

- Hva er kilden til energiressurser for Tyskland? Norge, deres ressurser er i ferd med å forsvinne, i tillegg til i andre land der vi ser de samme tendensene, sa Putin på møtet, som ble sendt direkte på Russia Todays Youtube-kanal.

Påstanden ble fanget opp av Dagens Næringsliv, som først omtalte saken.

«Norge vil være en stabil og sikker leverandør av energi til Europa i flere tiår framover.» Terje Søviknes (Frp), olje- og energiminister

Avhengig av import

Uttalelsen falt under en samtale med Peter Kropsch, sjefen for Deutsche Presse-Agentur (DPA). Putin la fram flere argumenter for hvorfor Tyskland bør velge seg Russland som leverandør av energi, herunder at Norge og andre lands ressurser snart er brukt opp.

Presidenten trakk også fram at Russland sitter på store ubrukte ressurser, bl.a. i Jamal-feltet i Arktis.

Tyskland har svært liten olje- og gassproduksjon selv, og er avhengig av import. Hele 26 prosent av gassen som forbrukes i landet, kommer fra Norge, bare toppet av nettopp Russland med 32 prosent, ifølge Store norske leksikon.

FORSIKRER: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) forsikrer at Norge ikke er i ferd med å gå tom for energiressurser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSIKRER: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) forsikrer at Norge ikke er i ferd med å gå tom for energiressurser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Også i Europa-perspektiv er Norge og Russland de største leverandørene av olje og gass, med Russland på topp - dette på tross av sanksjoner mot landet etter anneksjonen av Krim-halvøya i 2014, som har bidratt til en nedgang i russernes eksport, samtidig som vår egen har økt.

- Stabil og sikker

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) avviser bestemt overfor Dagbladet at Norges energiressurser er i ferd med å forsvinne.

- Det er ingen grunn til at Tyskland skal finne seg en ny leverandør. Norge vil være en stabil og sikker leverandør av energi til Europa i flere tiår framover, sier ministeren.

- DRAPSMANN: I et intervju med den amerikanske TV-kanalen Fox News forteller Trump at han respekterer Putin, på tross av at han er en drapsmann. - Det finnes mange drapsmenn. Video: Fox via CNN Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Det er gassen som er Norges hovedeksportartikkel i denne sammenheng. Søviknes utdyper at 1/3 av ressursene allerede er brukt opp, 1/3 vil bli brukt opp de neste 20 åra, og at 1/3 vil gjenstå etter 2040.

Denne oppfatningen understøttes av Oljedirektoratets ressursrapport for 2016, som bl.a. regner med betydelige uoppdagede mengder olje og gass.

- Ingen krise

Olje- og energiministeren gir likevel Putin rett i at gasseksporten vil flate ut.

- Den vil ikke øke videre, sier han, og viser til at Oljedirektoratet regner med at eksporten de neste 20 åra vil falle fra 115 milliarder standardkubikkmeter i året til ca. 100 milliarder.

Søviknes avviser samtidig at det ligger an til noen krise i det europeiske energimarkedet, og viser til at flytende naturgass (LNG) får stadig større markedsandeler.

HOMOKLOVN: Et protestbilde av Russlands president Putin hvor han blir framstilt som en «homoklovn», har nå blitt lagt til i ei liste over ekstremistisk materiale. Spredning av bildet kan føre til bot og fengselsstraff.Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!