Putin: - Tyrkia skjøt ned fly for å beskytte IS' oljesalg

Russlands Vladimir Putin med voldsomme anklager mot Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president, Vladimir Putin, kommer med kraftige anklager mot Tyrkia: «Tyrkia skjøt ned russisk krigsfly for å beskytte IS' oljeindustri», melder AFP og en rekke andre medier i kveld.

Verdenslederne er nå i Paris for å redde klimaet, men Putin synes mest opptatt av krigsflyet som ble skutt ned i forrige uke. I kveld sier han at Russland har mottatt informasjon som viser at IS' olje blir transportert via Tyrkia. Putin mener at Tyrkia er opptatt av å forsvare oljeforsyningen til landet, og at det er årsaken til at krigsflyet ble skutt ned, melder Reuters.

«Enorm feil» I Paris sier Putin at nedskytingen var en «enorm feil», melder BBC. Tyrkia har benektet at landet har bånd til IS, og er en del av den amerikansk-ledede koalisjonen som bomber IS. Terrorgruppa IS får inn store pengesummer ved å selge olje, men Tyrkia har hele tiden benektet at de er involvert i handelen.

- Vi har grunn til å tro at avgjørelsen om å skyte ned flyet vårt kom i stand grunnet et ønske om å beskytte oljeforsyningslinjene til tyrkisk territorium, sier Putin på en pressekonferanse i Paris i dag, ifølge BBC.

Han sier at Russland har fått mer informasjon som viser at IS-olje går fra Syria og inn via tyrkisk territorie.

- Ingen unnskyldning Tyrkias Tayyip Erdogan og Russlands Vladimir Putin har ennå ikke møtt hverandre i den franske hovedstaden. 

Tyrkia synes ikke å ville komme med en unnskyldning til Russland for å ha skutt ned flyet, ifølge den tyrkiske statsministeren Ahmed Davutoglu: 

- Ingen tyrkisk statsminister eller president vil unnskylde ... for å gjøre plikten sin, sier Ahmed Davutoglu i dag, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Åpne for prat Davutoglu pratet i dag med journalister etter at han var i møte med NATO-sjefen Jens Stoltenberg i dag. Der sier han videre:

- Å beskytte det tyrkiske luftrommet og tyrkiske grenser er en nasjonal oppgave og hæren vår gjør jobben sin for å beskytte luftrommet. Men hvis den russiske siden vil prate, og vil forhindre lignende hendelser i framtida, er vi villige til å prate.

Sanksjoner En russisk pilot ble drept da flyet ble skutt ned. Den siste måneden har Russland gjennomført en rekke bombetokter over Syria. De har bombet mot IS, men også mot den syriske opposisjonen, som ønsker å bli kvitt Bashar al-Assad og hans regime.

Tyrkia er en kraftig Assad-regime-motstander, og har lenge vært anklaget for å la fremmedkrigere dra inn og ut av Syria via Tyrkia. I august i år ble også Tyrkia med i den amerikansk-ledede koalisjonen mot IS.

Russland har iverksatt sanksjoner mot Tyrkia etter nedskytingen.