Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin: - Ukrainas hær er NATOs nikkedukke

Russlands president Vladimir Putin trapper kraftig opp retorikken mot Ukraina.

SNAKKER TØFFT : Russlands president Vladimir Putin med studenter fra Gorny-universitetet for nasjonale mineral-ressurser i St. Petersburg, EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / Scanpix
SNAKKER TØFFT : Russlands president Vladimir Putin med studenter fra Gorny-universitetet for nasjonale mineral-ressurser i St. Petersburg, EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): - Den ukrainske hæren er ikke lenger en hær, men en fremmedlegion, en NATO-kontrollert fremmedlegion som ikke tjener Ukrainas nasjonale interesser, sa den russiske presidenten Vladimir Putin til studenter i St. Petersburg i ettermiddag.

Vil beherske Russland NATO-sjef Jens Stoltenberg sier ifølge NRK at uttalelsen til Russlands president Vladimir Putin om at NATO har en legion som kjemper sammen med ukrainske styrker i Øst-Ukraina, er tull.

- Påstanden om at det har vært NATO-soldater inne i Ukraina er bare tull. De utenlandske styrkene i Ukraina er russiske.

Stoltenberg sa dette etter et møte med Nato/Ukraina-rådet. Seinere i kveld skal han møte EUs ansvarlige for utenrikspolitikk, Frederica Mogherini, for å koordinere politikken overfor Russland etter helgas opptrapping av konflikten i Ukraina.

Men Putin skrudde ytterligere til retorikken mot både Ukraina og NATO, og sa at målet var å beherske Russland.

- Hæren forfølger andre mål knyttet til geopolitiske mål, og beherske Russland i strid med interessene til det ukrainske folket, sa Putin.

Ser verden opp ned? Både på slagmarken og i retorikken har konflikten i Ukraina gått fra vondt til mye verre i løpet av helga. Lederen for opprørerne i Donetsk fylke, Alaksandr Zakharsjenko, sa på fredag at han ikke lenger ville ha en våpenhvile, og at målet nå er å få militær kontroll over hele fylket.

Lørdag var det kraftig artilleribeskytning i byen Mariupol i sør, det mest dramatiske frontavsnittet i krigen, og 30 mennesker ble drept av en granat. Mange trodde det var begynnelsen på slaget om den strategisk viktige byen, som ennå kontrolleres av den ukrainske hæren. Ukraina frykter at de pro-russiske opprørerne vil forsøke å lage en land-korridor i sør som fysisk knytter Krim til Russland.

Putin la all skyld for konflikten i Ukraina på landet selv og NATO, som han mener har som prosjekt å marginalisere Russland. I Ukraina blir den russiske presidentens ord som om virkeligheten er snudd på hodet.

- Dessverre nekter myndighetene i Kiev å velge en fredelig vei gjennom å bruke politiske midler. De brukte en kort våpenhvile bare til å omgruppere styrker, og starte en ny militæroperasjon, sa Putin.

USAs president Barack Obama sa i helga at USA kan trappe opp sanksjonene mot Russland, på grunn av krigen i Ukraina.