SNAKKER TØFFT : Russlands president Vladimir Putin med studenter fra Gorny-universitetet for nasjonale mineral-ressurser i St. Petersburg, EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / Scanpix
SNAKKER TØFFT : Russlands president Vladimir Putin med studenter fra Gorny-universitetet for nasjonale mineral-ressurser i St. Petersburg, EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / ScanpixVis mer

Putin: - Ukrainas hær er NATOs nikkedukke

Russlands president Vladimir Putin trapper kraftig opp retorikken mot Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): - Den ukrainske hæren er ikke lenger en hær, men en fremmedlegion, en NATO-kontrollert fremmedlegion som ikke tjener Ukrainas nasjonale interesser, sa den russiske presidenten Vladimir Putin til studenter i St. Petersburg i ettermiddag.

Vil beherske Russland NATO-sjef Jens Stoltenberg sier ifølge NRK at uttalelsen til Russlands president Vladimir Putin om at NATO har en legion som kjemper sammen med ukrainske styrker i Øst-Ukraina, er tull.

- Påstanden om at det har vært NATO-soldater inne i Ukraina er bare tull. De utenlandske styrkene i Ukraina er russiske.

Stoltenberg sa dette etter et møte med Nato/Ukraina-rådet. Seinere i kveld skal han møte EUs ansvarlige for utenrikspolitikk, Frederica Mogherini, for å koordinere politikken overfor Russland etter helgas opptrapping av konflikten i Ukraina.

Men Putin skrudde ytterligere til retorikken mot både Ukraina og NATO, og sa at målet var å beherske Russland.

- Hæren forfølger andre mål knyttet til geopolitiske mål, og beherske Russland i strid med interessene til det ukrainske folket, sa Putin.

Ser verden opp ned? Både på slagmarken og i retorikken har konflikten i Ukraina gått fra vondt til mye verre i løpet av helga. Lederen for opprørerne i Donetsk fylke, Alaksandr Zakharsjenko, sa på fredag at han ikke lenger ville ha en våpenhvile, og at målet nå er å få militær kontroll over hele fylket.

Lørdag var det kraftig artilleribeskytning i byen Mariupol i sør, det mest dramatiske frontavsnittet i krigen, og 30 mennesker ble drept av en granat. Mange trodde det var begynnelsen på slaget om den strategisk viktige byen, som ennå kontrolleres av den ukrainske hæren. Ukraina frykter at de pro-russiske opprørerne vil forsøke å lage en land-korridor i sør som fysisk knytter Krim til Russland.

Putin la all skyld for konflikten i Ukraina på landet selv og NATO, som han mener har som prosjekt å marginalisere Russland. I Ukraina blir den russiske presidentens ord som om virkeligheten er snudd på hodet.

- Dessverre nekter myndighetene i Kiev å velge en fredelig vei gjennom å bruke politiske midler. De brukte en kort våpenhvile bare til å omgruppere styrker, og starte en ny militæroperasjon, sa Putin.

USAs president Barack Obama sa i helga at USA kan trappe opp sanksjonene mot Russland, på grunn av krigen i Ukraina.