Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin: - Vi har gjort alt feil

Russlands president Vladimir Putin sier at forholdet mellom Russland og Vesten er preget av at Vesten flyttet jernteppet østover etter den kalde krigens slutt.

GIR INTERVJU: Russlands president Vladimir Putin i samtale med to av Bilds redaktører, Kai Diekmann (t.h.), og Nikolaus Blome, i Sochi i Russland 5. januar. Foto: REUTERS/Alexey Nikolsky/Sputnik/Kremlin
GIR INTERVJU: Russlands president Vladimir Putin i samtale med to av Bilds redaktører, Kai Diekmann (t.h.), og Nikolaus Blome, i Sochi i Russland 5. januar. Foto: REUTERS/Alexey Nikolsky/Sputnik/Kremlin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et eksklusivt intervju med den tyske storavisa Bild snakker den russiske presidenten om forholdet til Europa og Vesten.

En engelsk utgave av intervjuet er publisert hos Business Insider.

Myndighetene i Kreml har også publisert intevjuet på sine nettsider.

- Vi har gjort alt feil. Fra begynnelsen feilet vi i å legge bak oss delingen av Europa. Dette har ført til misforståelser på begge sider og jakt på syndebukker. Dette er grunnen til alle krisene som har kommet siden, sier Putin.

Den tilsynelatende ydmyke tonen hos den russiske presidenten svinner raskt. Han går deretter videre med en argumentasjon om at det er NATOS ekspansjon østover som er aggressiv, og som har isolert Russland.

- Nato og USA ville ha en fullstendig seier over Sovjetunionen. De ville sitte på tronen i Europa alene, sier Putin.

SPREK: 63 år gamle Putin, som har rangeringen 8. dan i judo, gir sølvmedaljevinner i judo-VM i 2014, Beslan Mudranov ei lekse under et stevne i Moskva 8. januar. Foto: AFP / SPUTNIK / ALEKSEY NIKOLSKYI
SPREK: 63 år gamle Putin, som har rangeringen 8. dan i judo, gir sølvmedaljevinner i judo-VM i 2014, Beslan Mudranov ei lekse under et stevne i Moskva 8. januar. Foto: AFP / SPUTNIK / ALEKSEY NIKOLSKYI Vis mer

Bild utfordrer Putin til å nevne noen av feilene Russland har begått siden 1989.

- Ja, vi har gjort feil! Vi var for sent ute. Hvis vi hadde forsvart våre nasjonale interesser mer i begynnelsen ville verden vært i bedre balanse i dag. Etter Sovjetunionens fall hadde vi mange problemer som ingen andre er ansvarlige for enn oss selv. Den økonomiske krisa, velferdsstatens kollaps, separatismen og terroren som rystet oss innenfra. Her trenger vi ikke se ut over våre egne grenser for å finne skyldige, sier Putin.

«Rettferdig» på Krim Putin ser på nettopp kampen mot terrorismen som et felt der Russland og Europa kan nærme seg hverandre.

- Ja, vi bør samarbeide nærmere i kampen mot terror, som er en stor utfordring, sier Putin.

Han fastholder at annekteringen av Krim-halvøya er «rettferdig», og bruker Kosovos løsrivelse fra Serbia under Balkan-krisa som eksempel.

- I FNs charter heter det at alle folk har selvbestemmelsesrett. Se på Kosovo. FN bestemte at de skulle løsrives Fra Serbia. Hvis kosovarene hadde rett til selvbestemmelse, hvorfor skal folket på Krim ikke ha det?, spør Putin.

Den russiske presidenten innrømmer at de økonomiske sanskjonene mot Russland svir, men at det er oljeprisen som utgjør det virkelige problemet for Russlands økonomi.

- Når det gjelder våre muligheter i de internasjonale finansmarkedene svekker sanksjonene oss. Men den største svekkelsen forårsakes av nedgangen i energiprisene.

Det har kommet signaler fra EU om en mildere linje overfor Russland. I høst sa EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker, at man bør ta en annen tilnærming og sier det er på tide at Europa strekker ut en vennlig hånd mot øst.

- Russland må behandles skikkelig. Vi kan ikke la vårt forhold til Russland dikteres av Washington, sa han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Sårbare Nettopp de fallende prisene på olje og gass, som også rammer Norge, kan få alvorlige konsekvenser for Russland.

I dag nådde oljeprisen et nytt bunnivå, og nærmer seg 30 dollar fatet.

- Russland har valgt å legge seg på kant med to viktige økonomiske maktsenta i verden. Økonomisk er de samlet mer enn ti ganger større enn Russland alene, sa seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til Dagbladet i sommer.

Han sier at Russland for alvor får merke konsekvensene av de lave olje- og gassprisene.

- Russiske statsbudsjetter er helt avhengige av oljeprisen. Da Putin kom til makten utgjorde energi 50 prosent av eksportinntektene. Nå har andelen vokst til 70 prosent. Den russiske økonomien er bare blitt mer sårbar under Putin, sier Godzimirski.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media