Putin advarer Bush

Vladimir Putin advarer USA mot å fortsette utviklingen av rakettskjoldprogrammet. Samtidig går ryktene om at Russland har flyttet atomvåpen til Kaliningrad - bare 40 mil fra det svenske fastlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Putin deltok i et web-sendt tv-program på BBC News Online da han kom med advarselen til George W. Bush. Putin sa at en fortsatt utbygging av rakettskjoldet, som blir kalt «Son of Star Wars» kan komme til å ødelegge hele det internasjonale rakett-kontroll-programmet.

Brudd på avtale

Putin mener utviklingen av rakettskjoldet er et brudd på ABM-avtalen fra 1972 som la grunnlaget for Start II avtalen som Reagan inngikk med Gorbatsjov på midten av `80-tallet.

- Hvis en av partene bryter avtalen, så vil den andre også gjøre det, sa Putin.

I klartekst sa presidenten at Start II står i fare.

Presidenten insisterte på at han gjerne vil samarbeide med USA og Europa for å kartlegge trusselen fra «banditt-statene» som er i besittelse av masseødeleggelsesvåpen, men at han ikke vil akseptere brudd fra noen av partene på tidligere inngåtte avtaler.

Atomvåpen ved Østersjøen

Samme dag som advarselen kommer fra Putin ble det klart at Sverige ikke utelukker at det kan finnes atomvåpen i den russiske Østersjø-enklaven Kaliningrad.

Russiske ledere har kategorisk avvist at det er utplassert taktiske atomvåpen i området, som ligger inneklemt mellom Polen og Litauen og er en viktig russisk flåtebase. Polen har krevd internasjonal inspeksjon av de russiske våpenarsenalene i Kaliningrad.

- Jeg finner det vanskelig å tro at vi kan utelukke at det er atomvåpen i Kaliningrad fra tid til annen, sier Stefan Noreen, som er den svenske regjeringens Russlands-rådgiver.

- Hvis det er tilfelle at Russland har utplassert taktiske atomvåpen i Kaliningrad og likevel benekter det, ville det selvfølgelig være meget alvorlig, sier Noreen.

<B>ADVARTE:</B> Vladimir Putin advarte George W. Bush mot å fortsette arbeidet med et rakettskjold. Advarselen kom da Putin svarte på spørsmål fra BBC News Onlines lesere i kveld.