Hemmelig rapport:

Putin ansvarlig for drapsforsøk

Russlands president Vladimir Putin hadde det indirekte ansvaret for drapsforsøket på en tsjetsjensk regimekritiker i Sverige, konkluderer etterretningsrapport.

ANSVARLIG: En etteretningsrapport konkluderer med at Vladimir Putin hadde et indirekte ansvar for drapsforsøket på en tsjetsjensk regimekritiker i Sverige. Foto: Mikhail METZEL / POOL / AFP)
ANSVARLIG: En etteretningsrapport konkluderer med at Vladimir Putin hadde et indirekte ansvar for drapsforsøket på en tsjetsjensk regimekritiker i Sverige. Foto: Mikhail METZEL / POOL / AFP) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To russere, en mann og kvinne, ble i januar dømt til henholdsvis ti og åtte års fengsel i forbindelse med drapsforsøket på den tsjetsjensk videobloggeren Tumso Abdurakhmanov i Gävle.

Tumso Abdurakhmanov ble overfalt i slutten av februar i fjor, men greide å overmanne mannen som angrep ham. Bloggeren la deretter ut en video av mannen og viste fram en hammer som ble brukt som våpen under angrepet.

Abdurakhmanov er en velkjent kritiker av det tsjetsjenske regimet. Over 250.000 abonnerer på 34-åringens videoblogg på YouTube, der han har markert seg som en sterk kritiker av Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov.

Blodhevn

Aktor knyttet motivet til en trussel om «blodhevn» som Magomed Daudov, presidenten i den tsjetsjenske folkevalgte forsamlingen, kom med i mars 2019. Bakgrunnen for hevnlysten var Abdurakhmanovs kritikk av Tsjetsjenias tidligere president Akhmad Kadyrov.

Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) har etterlyst en tredje mann, tsjetsjeneren Imran Tsjastsjanov, som mistenkes for å ha vært hjernen bak angrepet.

KLEINT: Møtet mellom Tysklands Angela Merkel og Russlands president, Vladimir Putin, gikk ikke helt etter planen. Video: AP. Vis mer

Hemmelig rapport

En hemmelig europeisk etterretningsrapport SVT har fått tilgang til, omtaler både angrepet på Abdurakhmanov og liknende angrep på andre tsjetsjenske regimekritikere i Europa.

Rapporten beskriver ifølge SVT hvordan Tsjetsjenia og Russland samarbeider og konkluderer med at det er en spesialavdeling innen den russiske Nasjonalgarden, SOBR Terek, som har kapasitet til å organisere og utføre slike angrep og likvidasjoner.

Rapporten anklager Russlands president Vladimir Putin for å ha det indirekte ansvaret for slike angrep i Europa, deriblant angrepet i Gävle.

Så sant Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov ikke går for langt, lar Putin ham holde på, konkluderer rapporten.

Indirekte ansvar

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Sverige deler den oppfatningen.

- Som leder for Russland kan man ansees for å ha ansvaret. Særlig om man ikke gjør noe konkret for å stanse denne typen overgrep på menneskerettighetene og andre staters suverenitet gjennom å sende drapspatruljer rundt om i Europa, sier sikkerhetspolitisk ekspert Fredrik Westerlund i FOI.

Kreml avviser overfor SVT anklagene helt.

- Vi har virkelig ikke noe å gjøre med disse drapene på mennesker i europeiske land, heter det i en e-post undertegnet Den russiske føderasjonens president Vladimir Putin, ført i pennen av hans pressetalsperson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer