Hemmelig rapport:

Putin ansvarlig for drapsforsøk

Russlands president Vladimir Putin hadde det indirekte ansvaret for drapsforsøket på en tsjetsjensk regimekritiker i Sverige, konkluderer etterretningsrapport.

ANSVARLIG: En etteretningsrapport konkluderer med at Vladimir Putin hadde et indirekte ansvar for drapsforsøket på en tsjetsjensk regimekritiker i Sverige. Foto: Mikhail METZEL / POOL / AFP)
ANSVARLIG: En etteretningsrapport konkluderer med at Vladimir Putin hadde et indirekte ansvar for drapsforsøket på en tsjetsjensk regimekritiker i Sverige. Foto: Mikhail METZEL / POOL / AFP) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

To russere, en mann og kvinne, ble i januar dømt til henholdsvis ti og åtte års fengsel i forbindelse med drapsforsøket på den tsjetsjensk videobloggeren Tumso Abdurakhmanov i Gävle.

Tumso Abdurakhmanov ble overfalt i slutten av februar i fjor, men greide å overmanne mannen som angrep ham. Bloggeren la deretter ut en video av mannen og viste fram en hammer som ble brukt som våpen under angrepet.

Abdurakhmanov er en velkjent kritiker av det tsjetsjenske regimet. Over 250.000 abonnerer på 34-åringens videoblogg på YouTube, der han har markert seg som en sterk kritiker av Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov.

Blodhevn

Aktor knyttet motivet til en trussel om «blodhevn» som Magomed Daudov, presidenten i den tsjetsjenske folkevalgte forsamlingen, kom med i mars 2019. Bakgrunnen for hevnlysten var Abdurakhmanovs kritikk av Tsjetsjenias tidligere president Akhmad Kadyrov.

Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) har etterlyst en tredje mann, tsjetsjeneren Imran Tsjastsjanov, som mistenkes for å ha vært hjernen bak angrepet.

Hemmelig rapport

En hemmelig europeisk etterretningsrapport SVT har fått tilgang til, omtaler både angrepet på Abdurakhmanov og liknende angrep på andre tsjetsjenske regimekritikere i Europa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer