Putin åpner døra for Finlands president

Finlands president, Sauli Niinistö, reiser på hastebesøk til Russland for å møte president Vladimir Putin i Sotsji fredag.

HASTEMØTE: Russlands president, Vladimir Putin, til høyre, har innbudt den finske presidenten Sauli Niinistö til et møte i Sotsji ved Svarehavet fredag. De skal drøfte krisa i Ukraina. Dette bildet er fra et tidligere møte mellom de to i Nyagan i Sibir i fjor. Foto: AP / Scanpix / RIA-Novosti, Alexei Druzhinin, Presidentens pressetjeneste i Russland
HASTEMØTE: Russlands president, Vladimir Putin, til høyre, har innbudt den finske presidenten Sauli Niinistö til et møte i Sotsji ved Svarehavet fredag. De skal drøfte krisa i Ukraina. Dette bildet er fra et tidligere møte mellom de to i Nyagan i Sibir i fjor. Foto: AP / Scanpix / RIA-Novosti, Alexei Druzhinin, Presidentens pressetjeneste i RusslandVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finland er et av de landene i EU som rammes aller hardest av handelskrigen mellom Russland og Vesten i kjølvannet av krisa i Ukraina. Om lag halvparten av alle finske bedrifter vil merke de gjensidige økonomiske straffetiltakene.

Ukraina
Under møtet i Sotsji ved Svartehavet, hvor Vinterolympiaden foregikk i februar i år, skal Sauli Niinistö og Vladimir Putin drøfte krisa i Ukraina, melder den finske presidentens kontor. Men møtet gjelder ikke de straffetiltakene som begge sider retter mot hverandre som følge av denne krisa, sies det offisielt. Det kan virke pussig.

Niinistö sier møtet kom i stand på kort varsel. Og det er forberedt i samarbeid med Finlands vestlige partnere. De må bety de andre medlemslandene i EU. Utenrikssjefen i EU, Catherine Ashton, har innkalt til et ekstraordinært utenriksministermøte fredag i Brussel, samtidig som presidentene i Russland og Finland møtes. Der skal man også drøfte krisa i Ukraina og det stadig mer spente forholdet til Russland.

Godt forhold Finlands statsminister, Alexander Stubb, sier til nyhetsbyrået FNB at møtet er et bevis på de gode bilaterale forholdene mellom Finland og Russland.

- Jag innbiller meg ikke å være noen stor fredsforhandler, men jeg ser det som veldig viktig med en åpen diskusjon, sa president Niinistö torsdag ettermiddag på en hastig innkalt pressekonferanse.

- Man har internasjonalt spurt om Finland kan gjøre noe og dette her er mitt svar: Hvert lille steg er et viktig steg framover når menneskers liv er i fare, sa presidenten, ifølge Hofvudstadsbladet.

Budbringer
Det er Putin som har innbudt Niinistö. Det tyder på at Putin har et budskap som han personlig vil framføre overfor EU. Og han har valgt den finske presidenten som en personlig budbringer til EU. Ellers har Putin gjort det til en vane på seinsommeren å innby utenlandske politiske ledere til Sotsji. Men den pågående krisa er den verste noen sinne mellom EU og Russland under Putins styre.

«Under forhandlingene planlegger statsoverhodene å behandle det bilaterale samarbeidet mellom Russland og Finland og dets utsikter», het det fra Kremls pressetjeneste.

«Blant spørsmålene er det bistand til fredelig avklaring av den akutte innenrikspolitiske krisa i Ukraina og overvinning av den humanitære katastrofen», understreket man i Kreml.

Putin har samtidig sendt ei kolonne av vogntog lastet med nødhjelp til Ukraina, som har vakt mistanker i Ukraina såvel som i EU.