Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin åpner for bruk av utenlandske leiesoldater

Men det er et krav at soldatene kan snakke russisk.

TILLATER LEIESOLDATER: Russlands president Vladimir Putin vil godta utenlandske leiesoldater. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Scanpix
TILLATER LEIESOLDATER: Russlands president Vladimir Putin vil godta utenlandske leiesoldater. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russland president Vladimir Putin åpner nå for å bruke utenlandske leiesoldater.

Åpner for utlendinger Presidenten har underskrevet et dekret som tillater utenlandske soldater å tjenestegjøre i Russland for en periode på minimum fem år. Forutsetningen er at de behersker det russiske språket, melder BBC.

Ifølge Ukraine Today, som siterer Ukrainian TSN news, må soldatene må også ha rent rulleblad.

Det er forventet at flere rekrutter fra tidligere sovjetiske republikker i Sentral-Asia vil benytte seg av muligheten.

- Dekretet er del av Putins forsøk på å profesjonalisere de russiske militære styrkene, sier BBCs forsvarsanalytiker Jonathan Marcus til egen avis.

Økonomisk insentiv - Tidligere måtte soldatene få russisk statsborgerskap, eller en godkjenning som ga dem russiske borgerrettigheter, men nå kan de tjenestegjøre lovlig uten russisk statsborgerskap, sier russlandekspert Pavel Felgenhauer til BBC.

En annen ekspert, Alexander Golts, anslår at det per i dag er rundt 300 utlendinger i det russiske militæret.

- For noen vil månedslønnen på 30 000 rubler (3750 kroner, red.anm.) være et insentiv til å bli med i den russiske hæren i disse økonomisk tøffe tidene. Et annet insentiv er muligheten for å få russisk statsborgerskap, sier han til BBC.

Ekspertene anslår at den nye loven vil gjøre det enklere for Russland å skaffe seg lokale rekrutter i deler av Sentral-Asia, Kaukasus og i den pro-russiske delen av Moldova.

Spent situasjon Putin har vært uten sterkt press den siste tiden, blant annet i forbindelse med rubel-kollapsen like før jul.

Rubelens fall skyldes en kombinasjon av fallende oljepriser og vestlige sanksjoner på grunn av Russlands rolle i Ukraina.

Selv om rubelen har tatt seg opp, valgte Putin å avlyse juleferien for de statsansatte i Kreml.

- Problemene våre er ikke bare eksterne. De skyldes ikke bare sanksjoner eller begrensninger i den globale markedssituasjonen, men er også resultatet av våre svakheter gjennom åra, sa han.