Putin åpner for FN-støttet militær aksjon i Syria

Russlands president Vladimir Putin utelukker ikke en militær aksjon i Syria i FN-regi, men krever håndfaste bevis på at regimet har brukt kjemiske våpen.

TØVÆR? Russlands president, Vladimir Putin, under et intervju i presidentens bolig i Novo-Ogarjovo utenfor Moskva, Han utelukker ikke å gå med på en militær aksjon i Syria dersom det kan bevises at regjeringsstyrkene der har brukt kjemiske våpen. Han ser ut til å ville dempe motsetningene til USA foran toppmøtet i G-20. Foro: AP / Scanpix / Alexander Zemlianitsjenko
TØVÆR? Russlands president, Vladimir Putin, under et intervju i presidentens bolig i Novo-Ogarjovo utenfor Moskva, Han utelukker ikke å gå med på en militær aksjon i Syria dersom det kan bevises at regjeringsstyrkene der har brukt kjemiske våpen. Han ser ut til å ville dempe motsetningene til USA foran toppmøtet i G-20. Foro: AP / Scanpix / Alexander ZemlianitsjenkoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president, Vladimir Putin, åpner for militær inngripen i Syria med velsignelse fra FN i et intervju som ble gjort tirsdag og offentliggjort onsdag, dagen før G20-toppmøtet begynner i Russlands nest største by, St. Petersburg.

Russland, en nær alliert med Syrias president, har benyttet sin vetomakt i Sikkerhetsrådet til å hindre sanksjoner mot Syria.

Russiske myndigheter mener også at Sikkerhetsrådet ikke kan ta stilling til en mulig reaksjon mot Syria før rapporten fra FNs våpeninspektører foreligger.

Utelukker ikke - Hvis det er bevis for at kjemiske våpen ble brukt, og av de regulære styrkene, så må bevisene legges fram for FNs Sikkerhetsråd. Og det må være overbevisende, sier Putin.

Og hvis det er klare bevis for hvilke våpen som er brukt og hvem som brukte dem, «så vil Russland være beredt til å reagere på den mest besluttsomme og alvorligste måte», tilføyer presidenten.

På direkte spørsmål om Russland vil kunne støtte en militær aksjon hvis det bevises at Syrias regime står bak bruk av kjemiske våpen, svarer Putin:

- Jeg utelukker det ikke.

- Al-Qaida-produsert I forrige uke la USAs utenriksminister John Kerry fram bevis for at Bashar al-Assads regime har brukt kjemiske våpen mot sin egen befolkning. Men Putin er likevel ikke overbevist.

- Det er eksperter som mener at bevisene ikke ser overbevisende ut, sier Putin i et intervju med den russiske fjernsynskanalen Channel 1 og nyhetsbyrået AP.

Putin sier også at det er en oppfatning at videoer av barn som er drept i et gassangrep i Syria «er satt sammen av banditter med forbindelse til al-Qaida», melder nyhetsbyrået Interfax.

Stoppet leveranser I intervjuet, som er lagt ut på Kremls hjemmeside, sier den russiske presidenten også at Russland holder fast ved de inngåtte kontraktene med Syria om å levere militært utstyr og militære tjenester.

Noen deler til rakettsystemet S-300 er levert til Syria, men leveransene er nå midlertidig stoppet, tilføyer han.

(NTB)