Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin avblåste russisk boikottrussel... eller?

Russlands president Vladimir Putin avblåste natt til fredag en russisk trussel om å boikotte resten av de olympiske vinterlekene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske troppens talsmann Gennadij Sjvets opplyste til det tyske nyhetsbyrået DPA at Putin gjorde dette i en telefonsamtale med Leonid Tygatsjev, som er president i Russlands OL-komité.

- Det er nødvendig at troppen blir til lekene er slutt søndag, skal Putin ha sagt.

Men så ble enda en russer bortdømt i OL, da Jirina Slutskaja ble snytt for gullet i kunstløp. Dommerne ga det til den amerikanske 16-åringen Sarah Hughes, og dermed starter kanskje rabalderet igjen.

Tidligere på kvelden hadde Tygatsjev på en pressekonferanse framsatt dramatiske trusler om at Russlands tropp ville reise hjem fra OL før tiden, og kanskje utebli fra olympiske leker i framtiden.

IOK-president Jacques Rogge skrev på oppfordring fra illsinte russiske idrettsledere til Putin og redegjorde for den påståtte bortdømmingen og «ydmykelsen» av Russlands OL-utøvere.

- Jeg har hatt samtaler med presidentene i de internasjonale særforbundene, og jeg har fått forsikring om at de gjør alt for å oppnå rettferdige og uavhengige avgjørelser. Jeg har viderebragt dette til våre russiske venner, sa Rogge.

Han overbrakte også forsikring om at de avgjørelser som allerede er truffet, har vært korrekte.

- Urettferdig

På pressekonferansen i hovedpressesenteret i Salt Lake City fikk Tygatsjevs boikottrusler sterk støtte fra idrettsminister Pavel Rozjkov, som ordla seg slik:

- Om IOK-president Jacques Rogge ikke ber om unnskyldning for det som er skjedd, reiser vi hjem!

Russerne mener seg urettferdig behandlet av dommerne i flere idretter, særlig kunstløp, ishockey og langrenn. Begeret fløt over da langrennskvinnene ble nektet å gå stafetten etter en blodtest torsdag.

Tygatsjev sa at han ga Rogge følgende ultimatum i et møte torsdag:

- Hvis Russland ikke behøves i dette store stevnet, i OL, så er vi rede til å forlate OL-landsbyen og kanskje gå sammen med andre nasjoner som er interesserte i ren og rettferdig idrett.

Russland protesterte overfor Rogge mot en rekke avgjørelser i ulike idretter, og fikk løfte om at IOK-presidenten skulle gjennomføre «alvorlige samtaler» med lederne for de internasjonale særforbundene.

Ydmyket

Tygatsjev satte en frist på 24 timer både for å få en positiv tilbakemelding fra særforbundene, og en «forklaring» på de episoder som har fått russerne til å reagere - stilet til president Vladimir Putin.

- Hvis avgjørelser ikke treffes, vil vi ikke spille ishockey, da vil vi ikke gå 30 kilometer, og da vil vi se meget negativt på framtiden, sa Tygatsjev.

Han hevdet at også Kina, Ukraina og Sør-Korea er blitt «ydmyket» av dommerne i OL, og antydet at det kan være mer interessant å konkurrere sammen med de nasjonene.

- Dette er historiens skitneste olympiske leker. Arrangøren og IOK går amerikansk showbusiness' ærend på bekostning av de grunnleggende prinsipper for den olympiske bevegelse, sa Tygatsjev i et TV-intervju tidligere torsdag.

Russland har bare fem gull så langt i lekene, halvparten så mange som Tyskland, USA og Norge, og mener at partiske dommere er årsaken.

- Våre utøvere har forberedt seg til å prestere på topp i OL, og de er stolte over å representere sitt land, men urettferdige avgjørelser gjør at årevis med hardt arbeid blir bortkastet, mener Tygatsjev.

- Dette burde ikke være politiske leker, men idrettsleker. De må slutte å bruke våre idrettsfolk som leketøy.

Lang liste

Russerne er fra før sinte fordi et canadisk par ble tildelt gullmedaljer i kunstløp selv om russerne ble holdt som vinnere av dommerne. De har trukket fram en rekke andre tilfeller hvor russere er blitt bortdømt uten at det skjedde noen revisjon av resultatlistene i ettertid.

De mener også at dommerne i ishockeykampen mot Tsjekkia onsdag åpenlyst favoriserte tsjekkerne.

Etter mennenes 20 kilometer i skiskyting hevdet russerne av Pavel Rostovtsev fikk sine sjanser ødelagt ved at blodtestere tappet altfor mye blod fra ham rett før start, og nå kommer startnekten for langrennskvinnene - som i stafetten var OLs kanskje aller største gullfavoritt.

- Vi hadde en sikker gullmedalje, og de tok den fra oss, raste det russiske IOK-medlemmet Vitalij Smirnov.

Russerne har også hevdet at dopingjegere er spesielt ute etter deres utøvere.

NTB

BER UTØVERNE BLI: President Vladimir Putin ber utøverne bli i det russerne anser som det skitneste OL noensinne.
Hele Norges coronakart