Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin avfeier USAs sanksjoner som «kjøkken-diplomati». Så ønsker han Obama et godt nytt år

USA utviser 35 russiske diplomater. Vladimir Putin nøyer seg med å ønske Barack Obama og hans familie et godt nytt år.

- GODT NYTT ÅR: I en uttalelse hvor Russlands president Vladimir Putin forklarer hvorfor han ikke vil utvise amerikanske diplomater, kaller han USAs sanksjoner for «kjøkken-diplomati». Så ønsker han Barack Obama og hans familie et godt nytt år. Foto: Reuters / NTB Scanpix
- GODT NYTT ÅR: I en uttalelse hvor Russlands president Vladimir Putin forklarer hvorfor han ikke vil utvise amerikanske diplomater, kaller han USAs sanksjoner for «kjøkken-diplomati». Så ønsker han Barack Obama og hans familie et godt nytt år. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi forbeholder oss retten til å gjengjelde represaliene, men ønsker ikke å synke ned til dette uforsvarlige nivået av «kjøkken»-diplomati.

Det sier Russlands president Vladimir Putin i en uttalelse den russiske regjeringen har lagt ut på Kremls nettsider.

I uttalelsen forklarer Putin hvorfor Russland ikke svarte USA med samme mynt da Barack Obama torsdag kveld kunngjorde at de utviser 35 russiske diplomater.

«Feilaktige»

Foranledningen for USAs sanksjoner er de angivelige russiske hackerangrepene i forkant av det amerikanske valget. Russland kaller de amerikanske anklagene for «feilaktige» og «ubegrunnede».

Putin tok derfor ikke rådet til sin egen utenriksminister Sergej Lavrov. Lavrov opplyste pressen fredag at han hadde anbefalt Putin å utivse 35 amerikanske diplomater som svar.

Den russiske presidenten kalte imidlertid USAs handlinger for «uvennlige» og presiserte at de ble utført av en regjering som er på vei ut av Det hvite hus. Sanksjonene «underminerer russisk-amerikanske bånd» på en måte «som ikke er i tråd med det russiske og amerikanske folks interesse», heter det videre i uttalelsen.

Vil gjenopprette båndene

Putin la seg deretter på en forsonende linje i sitt svar, men kun fordi en ny mann er på vei i USAs sjefsstol: Donald Trump.

- Vi kommer til å ta flere skritt for å gjenopprette russisk-amerikanske bånd basert på politikken Trump-regjeringen vil føre, sier Putin i uttalelsen.

USA anklaget også Russland for å ha «trakassert» amerikanske diplomater i Moskva. Dette ble også brukt som grunn til å utvise de russiske diplomatene.

Uten å konkret nevne den amerikanske anklagen, understreker Putin at Russland ikke skal gjøre livet surt for amerikanske diplomater i Moskva.

- Vi skal ikke skape problemer for amerikanske diplomater. Vi skal ikke utvise noen. Vi skal heller ikke forhindre deres familier og barn å bruke deres vanlige feriesteder for å feire nyttårsaften, sier Putin i uttalelsen.

- Godt nytt år

Deretter inviterte han alle amerikanske diplomaters barn til nyttårsmarkeringen i Kreml. Han deler også rundhåndet ut lykkeønskninger til Barack Obama og hans familie, men ikke uten et lite stikk:

- Det er synd at Obama-administrasjonen fullfører sin regjeringsperiode på denne måten, men uavhengig av det, ønsker jeg ham og hans familie et godt nytt år.

Sanksjonsliste

I tillegg til å utvise 35 diplomater, skrev Obama under på en såkalt presidentordre som fører opp to russiske etterretningsbyråer - GRU og FSB - og fire russiske etterretningssjefer på USAs sanksjonsliste.

Både FBI og CIA har konkludert med at hackerangrepene hjalp Donald Trump til valgseier. Ifølge Det hvite hus skal GRU og FSB ha stått bak de påståtte datainnbruddene og de påfølgende lekkasjene.

Den angivelige omfattende hackingen rettet mot USA har fått kodenavnet «Grizzly Steppe» i en rapport fra det amerikanske Sikkerhetsdepartementet (Department of Homeland Security).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!