Putin avviser Trumps Biden-anklager

Russlands president Vladimir Putin avviser USAs president Donald Trumps anklager om Joe Biden og sønnen Hunters påståtte forretningsinteresser i Ukraina og Russland.

KOMMENTERER ANKLAGER: Russlands president Vladimir Putin kommenterer Trump-anklager og åpner for nytt samarbeid. Foto: Alexei Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool / AP NTB
KOMMENTERER ANKLAGER: Russlands president Vladimir Putin kommenterer Trump-anklager og åpner for nytt samarbeid. Foto: Alexei Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool / AP NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under den siste presidentdebatten natt til torsdag norsk tid, tok Trump nok en gang opp temaet om hans utfordrer, Demokratenes Bidens sønn, Hunter. Trump har gjentatte ganger anklaget Hunter for å ha tjent penger på bruk av familienavnet i utlandet.

Tidligere denne måneden publiserte blant annet New York Post en kontroversiell artikkel, der det ble hevdet at Hunter introduserte faren for en ukrainsk forretningsmann da den tidligere visepresidenten var ansvarlig for USAs forhold til Ukraina. Videre het det at Joe Biden hadde sønnens forretningsinteresser i bakhodet i håndteringen av de diplomatiske relasjonene mellom landene.

Joe Biden har avvist anklagene glatt. Nå tar også Russlands president Vladimir Putin til motmæle mot de påståtte interessene.

- Ja, i Ukraina hadde han (Hunter, journ.anm.) tilknytning til et selskap. Det kan hende at han fortsatt har det, jeg vet ikke. Det angår amerikanerne og ukrainerne, sier Putin til en russisk statlig eid TV-kanal, ifølge Reuters.

Putin forteller ifølge Reuters at han er kjent med at Hunter «praktisk talt var med på å bygge opp et selskap», der han «etter alt å dømme tjente gode penger», før han fortsetter:

- Jeg ser ikke noe kriminelt i dette. Jeg vet heller ikke om noen kriminelle handlinger begått.

OPPSUMMERT: Se høydepunktene fra den siste presidentdebatten mellom Donald Trump og Joe Biden. Video: AP Vis mer

- Tydelig irritert

Under den siste presidentdebatten hevdet Trump også at Joe Biden mottok en transaksjon på 3,5 millioner dollar, tilsvarende 32,3 millioner kroner, fra Russland gjennom Putin. Ifølge en rapport utgitt fra Senatets justiskomité i september, ledet av republikanerne, ble Hunter Biden anklaget for å ha mottatt beløpet fra Elana Beturina, kona til den tidligere borgermesteren i Moskva.

Trump hevdet at Joe Biden mottok beløpet gjennom Putin, fordi den russiske presidenten hadde «tette bånd» til den tidligere borgermesteren. Det er imidlertid ikke kjent hvorfor han dro inn Joe Biden i disse anklagene under presidentdebatten. I den nevnte rapporten fra Senatets justiskomité ble den tidligere visepresidenten ikke knyttet til dem.

Da Putin fikk spørsmål om hans påståtte tilknytning til den angivelige transaksjonen mellom ham og Joe Biden på statlig eid TV, ble han tydelig irritert, ifølge Reuters, som skriver at han svarte at han ikke hadde noe kjennskap til det.

Under den første presidentdebatten i september, svarte Joe Biden følgende da anklagene ble tatt opp:

- Ingenting av det er sant.

TRUMPS MUR?: Ikke helt. Dette er Trumps «luremur». Video: Emilie Rydning og Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Åpner for Biden-samarbeid

Forholdet mellom Trump og Putin har vært mye omtalt de siste fire åra. Under valgkampen i presidentvalget i 2016 snakket Trump om Putin som en «sterk leder». Da Trump seilte opp som en av storfavorittene til å stikke av med seieren, sa Putin:

- Han er en veldig smart person, uten tvil talentfull.

Etter at Trump ble valgt gratulerte ikke bare Putin han med seieren, og sa at «jeg håper vi kan samarbeide om forholdet mellom våre land og om internasjonale mål», men støttet han også i den påfølgende Russland-etterforskningen til spesialetterforsker Robert Mueller, som søkte å avdekke russisk innblanding i valget i 2016.

Ifølge Reuters opptrådte Putin mindre vennlig mot Trump i det aktuelle TV-intervjuet. Han har sagt at Russland vil samarbeide med enhver amerikansk leder, skriver Reuters. Han skal dermed ha åpnet for et eventuelt samarbeid med Biden.

Putin skal imidlertid ha tatt forbehold under TV-intervjuet og kalt Biden-leirens retorikk «skarp anti-russisk».

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer