Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin benåder Pussy Riot og greenpeaceaktivister

Varmer opp til OL i Sotsji.

SETTES FRI: Nadezjda Tolokonnikova er en av to jenter i Pussy Riot som idag fikk amnesti av Russlands president Vladimir Putin.AFP PHOTO / MAKSIM BLINOV Scanpix
SETTES FRI: Nadezjda Tolokonnikova er en av to jenter i Pussy Riot som idag fikk amnesti av Russlands president Vladimir Putin.AFP PHOTO / MAKSIM BLINOV Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Vladimir Putin har benådet de fengslede jentene i rockegruppa Pussy Riot. Det var ventet at noen profilerte fanger ville få amnesti i forbindelse med 20-års dagen for den russiske grunnloven.

Ikke Khodorkovskij
Men noen av den den russiske presidentens viktigste fiender fikk ikke amnesti. Det gjelder for eksempel Putin-kritikeren Mikhail Khodorkovskij, som ble fengslet i 2004. Han var da Russlands rikeste mann.

Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina er de to jentene i Pussy Riot som fikk en dom for to år hver for å ha framført et stunt i Kristus Frelserens kirke på våren 2011. I Russlands mest fornemme gudshus krevde de at Putin måtte gå av. Tolkonnikova har sultestreiket i fengsel, for å kreve overflytting, fordi hun påsto fangevokterne ville ta livet av henne.

Nå skal hun og rundt 100 000 andre fanger settes fri.

Sliter med omdømmet
I tillegg til jentene fra Pussy Riot har også 30 aktivister fra Greenprace fått amnesti. De aksjonerte mot en oljerigg i Arktis tidligere i høst, og ble først anklaget for piratvirksomhet. Greenpeace-affæren har skapt et veldig anstrengt forhold til Nederland, fordi Greenprace-båten som aktivistene brukte er registrert i Nederland.

Amnestiet av profilerte fanger, som har skapt store overskrifter i utlandet, er trolig en del av en offensiv for velvilje foran OL i Sotsji i februar.

Putins Russland sliter med omdømmet før OL, ikke minst på grunn av loven som forbyr det som kalles homoseksuell propaganda overfor mindreårige. Den tyske presidenten Joachim Gauck har denne uka sagt at han ikke vil reise til OL på grunn av homolovene. Også flere profilerte homoseksuelle kunstnere har avlyst turer til Russland på grunn av loven.