Putin beordrer den russiske marinen til å samarbeide med Frankrike

Har utført 2300 tokt i Syria de siste 48 dagene.

INTENSIVERER: Russlands president Vladimir Putin har intensivert angripene mot Syria krafti etter terrorangrepet i Paris fredag. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/NTB scanpix
INTENSIVERER: Russlands president Vladimir Putin har intensivert angripene mot Syria krafti etter terrorangrepet i Paris fredag. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det russiske generalstaben opplyser at de har flydd 2300 tokt over Syria de siste 48 dagene.

Det ble først meldt om 2300 tokt de siste 48 timene, men Reuters siterer nå det russiske nyhetsbyrået Interfax på at de dreier seg om 2300 tokt de siste 48 dagene.

 Langtrekkende bombefly av typen TU-160 og TU-95MS er tatt i bruk i angrepene. Russiske myndigheter melder også at de sender ytterligere 25 fly for å gjennomføre angrep mot IS-mål i landet, men det er uklart om flyene skal stasjoneres på baser i Syria, skriver NTB.

Det er gått sju uker siden Russland for første gang bombet mål i Syria.

Den russiske forsvarsministeren bekrefter at krysserraketter er tatt i bruk i de siste angrepene, og sier de ble satt inn mot mål i Aleppo og Idlib.

Slik Dagbladet skrev tidligere i dag, har også Russland bombet IS-mål i Syria fra sine skip i Middelhavet.

- Skal være allierte Nå har også Russlands president instruert den russiske marinen om at de skal samarbeide med Frankrike.

Den russiske marinen skal derfor etablere kontakt med styrkene på det franske hangarskipet på vei til Syria og «samarbeide som allierte».

Det franske hangarskipet Charles de Gaulle skal settes inn i kampen mot ekstremistgruppa.

I etterkant av terrorangrepene i Paris, der 129 mennesker mistet livet, har både president Vladimir Putin og Barack Obama lovet å troppe opp kampen mot ekstremistgruppa IS i Syria. 

Både den franske avisa Le Monde og nyhetsbyrået Reuters meldte tidligere i dag at Russland er i gang med omfattende angrep mot Syria.

IS har tatt på seg ansvaret for terroren som drepte 129 i Paris fredag, og Frankrikes president Francois Hollande har lovet at hevnen mot IS skal bli nådeløs.

Også flere IS-kontrollerte oljeanlegg nær Abu Kamal og Dayr Az Zawr skal ha blitt bombet. I Irak ble det gjennomført flyangrep mot antatte IS-mål i seks byer, samt mot veier og IS' hovedkvarter i Sinjar, opplyser amerikanske talsmenn.

Ber om militærstøtte Etter det verste angrep på fransk jord siden andre verdenskrig ber Frankrike de andre EU-landene om militær støtte. Men de har ikke vendt seg til NATO.

- Frankrike kan ikke opptre alene, sier forsvarsminister Jean-Yves Le Drian.

Tirsdag tok Frankrike for første gang i bruk en klausul i EU-traktaten som åpner for å anmode de andre landene om militær støtte, skriver NTB.

Statsminister Erna Solberg opplyste tidligere i dag at Norge vil vurdere militærstøtte mot IS dersom en forespørsel kommer.
Dagbladet oppdaterer saken