ØVELSE: Vladimir Putin besøkte Nordflåtens hovedkvarter i Severomorsk seinest i juli i fjor. Nå er flåten blitt beordret til å gjennomføre en storøvelse. Foto: AP Photo/RIA Novosti Kremlin, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service/NTB Scanpix
ØVELSE: Vladimir Putin besøkte Nordflåtens hovedkvarter i Severomorsk seinest i juli i fjor. Nå er flåten blitt beordret til å gjennomføre en storøvelse. Foto: AP Photo/RIA Novosti Kremlin, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service/NTB ScanpixVis mer

Putin beordrer stor militærøvelse: - Nordflåten i full alarmberedskap

40 000 militære øver 150 kilometer fra norskegrensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtidig som hele verden venter på at Vladimir Putin skal dukke opp på møtet i hans fødeby, St. Petersburg, for å møte kirgisistans president etter elleve dager under radaren, melder det statlige russiske nyhetsbyrået Sputnik at presidenten har beordret en gigantisk militærøvelse for landets nordflåte.

Landets forsvarsminister Sergej Shoigu sier til nyhetsbyrået at øvelsen vil foregå på land, i vann og i lufta, og starter allerede i dag, etter beordringen fra i dag tidlig.

Nordflåten settes i akutt alarmberedskap i den ikke-varslede øvelsen. Ifølge forsvarsministeren innebærer dette 38 000 personell, 3360 utstyrsdeler, 41 skip, 15 ubåter og 110 fly og helikoptre.

Forsvarsministeren uttaler at øvelsen er en del av en styrker tilstedeværelse i Arktis, og at der er satt i gang for å være bedre foreberedt på utfordringer i området.

Norske styrker har i disse dager militærøvelsen Joint Viking i Finnmark, i overkant av 5000 personell fra det norske forsvaret deltar i øvelsen, ifølge Forsvaret. I dag besøker forsvarsminister Ine Eriksen Søreide øvelsen.

Ifølge TV 2 har Russlands nordflåte hovedkvarter i Severomorsk, like utenfor Murmansk, 150 kilometer fra norskegrensa.

- Vi registrerer at naboen øver, på samme måte som vi trener på vårt eget område. De har kjørt en del sånne beredskapsøvelser som bare delvis har vært varslet internt. Så grunnen til at de gjør dette er nok for å teste beredskapen, sier pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter Brynjar Stordal til TV 2.

Han ønsker ikke å spekulere i om Russlands øvelse er et svar på den norske.