Putin ber Tyrkia si unnskyld. - Er det noen som må si unnskyld, er det Russland

Ordkrig mellom Russland og Tyrkia.

VARMERE: Dette bilder av Russlands president Vladimir Putin og Tyrkias Recep Tayyip Erdogan er tatt for nøyaktig ti dager siden under G-20 møtet i Tyrkia. I mellomtiden har et russisk jagerfly blitt skutt ned av Tyrkia. Foto: Anadolu Agency via AP/ NTB scanpix
VARMERE: Dette bilder av Russlands president Vladimir Putin og Tyrkias Recep Tayyip Erdogan er tatt for nøyaktig ti dager siden under G-20 møtet i Tyrkia. I mellomtiden har et russisk jagerfly blitt skutt ned av Tyrkia. Foto: Anadolu Agency via AP/ NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands president Vladimir Putin sa tidligere i dag at han forventet at Tyrkia ber om unnskyldning etter at tyrkiske jagerfly skjøt ned et russisk jagerfly tirsdag.

Nå oppfordrer Russlands utenriksminister, russiske statsborgere i Tyrkia til å vende hjem.

Tyrkia har hele tida sagt at flyet krenket tyrkisk luftrom, og at de advarte pilotene flere ganger. Russland hevder på sin side å ha bevis for at flyet hele tida befant seg i syrisk luftrom.

Nedskytingen har ført til tilspisset retorikk mellom landenes to statsledere, og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hadde et klart tilsvar til Putin.

- Er det noen som må unnskylde seg, er det ikke oss. De som krenket vårt luftrom må unnskylde seg. Våre piloter og væpnede styrker utførte enkelt og greit sine plikter, som besto i å svare på krenkelser. Det er essensen her, sier Erdogan til CNN.

En representant for Nato opplyser til Dagbladet at det tyrkiske jagerflyet opererte ut fra Tyrkias kommando. Informasjon Nato nå har samlet inn om nedskytingen stemmer overens med Tyrkias forklaring på hendelsen, opplyser talspersonen.

Sanksjoner En av pilotene på det russiske Su-24-flyet ble drept av opprørsstyrker på bakken etter å ha hoppet ut i fallskjerm. Den andre klarte å komme seg i sikkerhet. En russisk soldat ble imidlertid drept under redningsaksjonen, da opprørsstyrker angivelig skal ha sprengt ett av redningshelikoptrene.

Nato-sjef Jens Stoltenberg har i etterkant av nedskytingen manet til ro, men den anspente forholdet mellom Tyrkia og Russland blant annet på grunn av ulike standpunkt i Syria-krigen, har gjort forsoningen vanskelig.

Blant truer Russland med økonomiske sanksjoner, og har frarådet russere om å reise til Tyrkia. Russiske turister er tradisjonelt svært viktige for den tyrkiske turistnæringa. Samtidig iverksetter Russland sterkere importkontroll på mat og jordbruksprodukter og anklager Tyrkia for jevnlig å ikke følge russiske standarder.

- Det virker som om Tyrkias ledere med vilje driver forholdet inn i en blindgate, sier Russlands president Vladimir Putin om det svært vanskelige forholdet mellom Moskva og Ankara i dag, ifølge NTB.

- Vi har fortsatt ikke hørt noen beklagelse fra Tyrkias øverste politiske nivå eller forslag om kompensasjon, sier Putin.

Uenige om Syria Mens både Tyrkia og Russland sier de vil ha IS bort, har de helt forskjellig forhold til det syriske regimet. Mens Tyrkia blant annet støtter turkmenske opprørere som kjemper mot president Bashar al-Assad, bomber Russland Assads fiender. Det inkluderer IS, men også andre opprørsgrupper som turkmenerne.

Verken Tyrkia eller Vesten ser for seg en politisk løsning i Syria med president Bashar al-Assad ved roret, mens Russland hele tida har støttet diktatoren.

Konfliktnivået mellom Russland og Tyrkia var allerede spent da tyrkiske myndigheter skjøt ned flyet.