Putin blir størst

Putins parti blir suverent størst i Statsdumaen etter valget, ifølge den siste meningsmålingen før valget søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt dreier seg om Vladimir Putin foran søndagens valg i Russland. Han er landets president, men topper listen til partiet Det forente Russland, som kan få to tredels flertall i den nye Statsdumaen.

Myndighetene i Kreml har endret spillereglene også ved dette valget, slik det er blitt gjort ved hvert valg siden 1993. Det blir vanskeligere å registrere partier, sperregrensen heves til 7 prosent og muligheten for proteststemmer er fjernet.

- Nå skal det være rene partilister, og slik reglene er utformet ved dette valget betyr det at maksimalt fire partier kan komme med i Statsdumaen, men mest sannsynlig bare to, sier Russland-forsker Helge Blakkisrud i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Kommunistpartiet ligger på rundt 7-11 prosent oppslutning på de siste meningsmålingene, mot 62-67 prosent for Det forente Russland. Både Vladimir Zjirinovskijs parti Liberaldemokratene og Det rettferdige Russland ligger og vaker rundt sperregrensen. Men disse to partiene blir sett på som støttepartier for Putin.

- Alt dreier seg om Putin. Dette valget betyr lite, men sier mye om den politiske utviklingen i Russland, sier Julie Wilhelmsen ved avdeling for Russland-studier i NUPI.

Opposisjonsleder Garry Kasparov måtte i dag møte i retten etter at han lørdag ble arrestert under en demonstrasjon i Moskva. Den tidligere sjakkverdensmesteren Kasparov leder et opposisjonsparti som ikke har noen mulighet til å komme over sperregrensen på 7 prosent for å bli representert i Statsdumaen. Valget i Russland finner sted søndag.

(©NTB)

62 PROSENT: President Vladimir Putins regjeringsparti Forente Russland vil få minst 62 prosent av stemmene, ifølge målingen som er laget av VTsIOM-instituttet. Foto: SCANPIX
62 PROSENT: President Vladimir Putins regjeringsparti Forente Russland vil få minst 62 prosent av stemmene, ifølge målingen som er laget av VTsIOM-instituttet. Foto: SCANPIX Vis mer