- Putin bruker 4000 milliarder på nytt militært utstyr, og bruker propaganda og rå militærmakt

Etterretningssjefen advarer mot Putins nye Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): - Realiteten i dag er at det står russiske konvensjonelle militære styrker inne på ukrainsk område. Det kan vi bekrefte, sier generalløytnant Kjell Grandhagen, sjef for Etterretningstjenesten, til Dagbladet.

- Det er  kjempealvorlig i forhold til folkeretten. Det er i realiteten en militær inntrengning i et annet land - og kommer på toppen av en utvikling vi har sett over tid.

Grandhagen foreleste i dag for LOs Nordområdekonferanse i Tromsø. I foredraget snakket Grandhagen i detalj om den nye og aggressive utenrikspolitiske linja til Russland under president Vladimir Putin, spesielt relatert til den pågående krisa i Ukraina.

- Rå militærmakt - En helt sentral målsetting i Russlands utenrikspolitikk er fortsatt kontroll over SUS-området. Det er helt klart uttrykt fra russisk side at man for enhver pris ville unngå at Ukraina skulle gli over mot vestlig side og bli EU- eller NATO-medlem, sier Grandhagen og påpeker:

- Russland har et lederskap som stadig blir mer autoritært. Russland står overfor meget store økonomiske utfordringer, og det samme Russland - med disse utfordringene - bruker en stadig større del av ressursene sine på militær aktivitet. Russland har gjort dette gjennom en stor militær operasjon og omfattende informasjonsvirksomhet. Det startet med annekteringen av Krim, og Russland har brukt subtile og klandestine virkemidler, kombinert med rå militærmakt, sier Grandhagen og utdyper:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer