TIL ANGREP PÅ INTERNETT: Vladimir Putin bruker sin kontroversielle «blogglov» for å legge press på internasjonale nettgiganter. Loven krever blant annet at bloggere med mer enn 3000 daglige lesere må bruke deres virkelige navn, og registrere seg hos myndighetene. Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY
TIL ANGREP PÅ INTERNETT: Vladimir Putin bruker sin kontroversielle «blogglov» for å legge press på internasjonale nettgiganter. Loven krever blant annet at bloggere med mer enn 3000 daglige lesere må bruke deres virkelige navn, og registrere seg hos myndighetene. Foto: EPA/SERGEI ILNITSKYVis mer

Putin bruker «blogglov» til å true Google, Facebook og Twitter med blokkade

Krever at nettgigantene fjerner «ekstremistisk informasjon»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Slik meldingsutveksling er vanlig når vi forholder oss til utenlandske selskaper, sier Vadim Ampelonskiy, pressesekretær for det russiske medieovervåkingsorganet Roskomnadzor, til CNBC.

Uttalelsen kommer etter at Russland har truet med å blokkere Google, Twitter og Facebook fordi de bryter landets kontroversielle «blogglov».

Loven krever blant annet at bloggere med mer enn 3000 daglige lesere må bruke deres virkelige navn, og registrere seg hos myndighetene.

I forrige uke sendte Roskomnadzor et brev til nettgigantene, og ba dem om å overlevere navnene på relevante bloggere og fjerne alt innhold den russiske justisministeren kategoriserer som «ekstremistisk informasjon».

- Håper kravene innfris - Vanligvis ser vi positiv utvikling og framgang etter å ha sendt slike brev. Roskomnadzor håper samtlige selskaper svarer, og oppfyller disse kravene som vi har stilt mange ganger før, sier Ampelonskiy til CNBC.

Til Reuters har Ampelonskiy forklart at nettstedenes kryptering gjør at det ikke er mulig for myndighetene å blokkere enkeltsider med innhold som bryter regelverket, og at de i så fall må stenge tjenestene i sin helhet.

Twitter og Facebook er svært populære plattformer for Russland- og Putin-kritikere, og både Google, Facebook og Twitter har over lengre tid mottatt krav om å utlevere brukerdata til Russland.

Hele veien har Facebook publisert statistikk over innsynskravene fra Russland på sine nettsteder, og i 2014 avslo de to slike henvendelser.

- Hver eneste forespørsel blir undersøkt grundig med tanke på lovhjemmel, og vi avslår eller krever mer detaljer dersom kravene er for generelle eller brede, har representanter for Facebook uttalt tidligere, ifølge CNBC.

- Uberegnelig oppførsel Russland og Vladimir Putin har over lenge tid fått kritikk for å legge store begrensinger på ytringsfriheten i landet, og dette er ikke første gang Putin har gått til angrep på internett.

I 2014 ville Putin ha anledning til å stenge hele nettet, slik at folk ikke skulle bli påvirket av nyheter som kommer utenfra i tilfelle krig og store demonstrasjoner.

Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov begrunnet da behovet for å få kontroll over internettrafikken med USAs og EUs «uberegnelige oppførsel» i forbindelse med situasjonen i Ukraina og sanksjonene mot Russland.

- Vi må tenke på hvordan vi skal ta vare på vår nasjonale sikkerhet, sa Peskov til nyhetsbyrået Interfax.