IKKE SELVSKUDD: Russlands president Vladimir Putin på en pressekonferanse i Moskva i forrige uke. AFP PHOTO/YURI KADOBNOV/Scanpix
IKKE SELVSKUDD: Russlands president Vladimir Putin på en pressekonferanse i Moskva i forrige uke. AFP PHOTO/YURI KADOBNOV/ScanpixVis mer

Putin-doktrinen: Hellig vrede mot alt som trosser Russland

Den som tråkker Putins Russland på tærne får unngjelde. Det er Putin-doktrinen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland har innført en rekke sanksjoner etter at Tyrkia skjøt ned et russisk jagerfly sist tirsdag. Blant sanksjonene er importforbud av tyrkisk mat, innføring av visumplikt for tyrkiske statsborgere, avlysing av utenriksminister Sergej Lavrovs besøk, som skulle vært sist onsdag, og oppfordring til turistboikott av landet flest russere reiser på ferie til. I tillegg så ble det i går innført importforbud av tyrkiske fotballspillere til Russland.

Summen av russiske sanksjoner er overveldende.

Grunnen til det russiske raseriet er at Tyrkia i forrige uke skjøt ned et russisk jagerfly, der en av de to ombord døde. Tyrkerne sa det befant seg over tyrkisk territorium, mens russerne sa det var over syrisk territorium. Nedskytingen førte til diplomatiske rystelser i den skjøre koalisjonen som både bekjemper - og sier de bekjemper - terrororganisasjonen Den islamske stat, IS.

««Putins Russland snakker alltid ut fra styrke, enten den er reell eller imaginær. Vi snakker om Putin-doktrinen. »» Navn

Men det førte også til et godt synlig russisk raseri rettet direkte mot Tyrkia.

Historisk nedskyting

Raseriet var så demonstrativt at da Vladimir Putin noen timer etter at flyet var skutt ned sist tirsdag nektet å snakke med den tyrkiske presidenten Recep Erdogan. Det bekrefter Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov. Erdogan har bedt om et nytt møte med Putin under klimakonferansen i Paris mandag.

Nedskytingen av et russisk jagerfly sist tirsdag var dramatisk. Ikke siden Korea-krigen på begynnelsen av 1950-tallet har et NATO-land skutt ned et russisk eller sovjetisk krigsfly. Sånn sett var den sterke russiske reaksjonen mot Tyrkia forutsigbar.

SKUTT NED: Et russisk jagerfly ble skutt ned av Tyrkia på grensa mellom Tyrkia og Syria. Russland har svart med sterke sanksjoner mot Tyrkia. Foto: Haberturk TV / AP / NTB Scanpix
SKUTT NED: Et russisk jagerfly ble skutt ned av Tyrkia på grensa mellom Tyrkia og Syria. Russland har svart med sterke sanksjoner mot Tyrkia. Foto: Haberturk TV / AP / NTB Scanpix Vis mer

Raseri mot, og boikott av, dem som til enhver tid tråkker Russland på tærne, eller går i veien for Russlands interesser eller Putins planer, er i ferd med å bli en ny doktrine, der enhver motstand møtes med mer aggresjon. Diplomati brukes for å tvinge motstanderen i kne, ikke for å komme fram til kompromisser.

Putins Russland snakker alltid ut fra styrke, enten den er reell eller imaginær. Vi snakker om Putin-doktrinen.

Rosa revolusjonen

Det begynte med Georgia og Mikhail Saakasjvili, etter at han ledet Rosarevolusjonen i 2003, og innledet sin romanse med USA og EU. I 2006 arresterte georgisk politi folk med tiknytning til den russiske ambassaden. De arresterte ble ikke sendt tilbake til Russland, slik diskret diplomati tilsier, men i stedet arrestert og paradert på georgisk TV. Putin svarte umiddelbart med å boikotte georgisk vin, mineralvann og andre landbruksprodukter.

I tillegg startet en kampanje mot etniske georgiere i Russland, der mange ble arrestert uten annen grunn enn at de var georgiere. Dette var opptakten til den vettløse krigen mellom Russland og Georgia som Saakasjvili startet i 2008.

Russisk klassiker

Importforbud av mat er en klassiker i den russiske sanksjonspolitikken mot land Russland vil markere avstand fra.


I 2013 stanset Russland import av meiereiprodukter fra Polen og Litauen. Det ble spekulert i at dette hadde politiske årsaker, siden nettopp Polen og Litauen ble oppfattet som de mest anti-russiske landene i EU, og fordi det var da Litauen hadde formannskapet i EU, høsten 2013, Ukraina skulle skrive under på samarbeidsavtalen med EU, som skulle knytte Ukraina nærmere EU. Det var som kjent denne høsten den russisk-vennlige presidenten i Ukraina, Viktor Janukovitsj, snudde, og ville samarbeide med Russland i stedet, opprøret mot Janukovitsj startet.

AVVIST: Tyrkias president Recep Erdogan ble avvist av Vladimir Putin, da han ville klare opp nedskytingen av det russiske jagerflyet. Erdogan har bedt om et nytt møte med Putin under klimakonferansen i Paris. Foto: Christophe Petit Tesson / EPA / NTB Scanpix
AVVIST: Tyrkias president Recep Erdogan ble avvist av Vladimir Putin, da han ville klare opp nedskytingen av det russiske jagerflyet. Erdogan har bedt om et nytt møte med Putin under klimakonferansen i Paris. Foto: Christophe Petit Tesson / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Umiddelbar og hard

Da USA og EU innførte sin boikott av Russland, i september 2014, svarte Russland neste dag med å stenge landet for landbruksprodukter fra Vesten. Reaksjonen var vel planlagt og umiddelbar. Den vestlige boikotten rammet personer i det russiske regimet som var knyttet til annekteringen av Krim og det pro-russiske opprøret i Øst-Ukraina, og det rammet særlig russisk finansnæring og forsvarsindustri. Russlands svar rammet først og fremst russerne selv. Men igjen var den russiske reaksjonen umiddelbar og hard.

Nedskytingen av det russiske flyet i forrige uke var sjokkerende. Men den tyrkiske statsministeren har i et innlegg i The Times i London i forrige uke bedt Russland om godt vær.

Og presidenten har forgjeves bedt om en telefonsamtale, angivelig for å prøve og forklare eller oppklare det som skjedde sist tirsdag. Det russiske raseriet i denne saken kan i seg selv være godt begrunnet. Men det er også begrunnet i noe som har blitt et klart mønster i Putins Russland:

Raseriet over en krenkelse. Eller kort og godt Putin-doktrinen.