KLAR TALE: Russsiske Garry Kasparov var knallhard i sin kritikk av Putin da Dagbladet møtte ham på Stortinget i dag, i forbindelse med initiativet «Sjakk i skolen». Foto: Endre Vellene/Dagbladet
KLAR TALE: Russsiske Garry Kasparov var knallhard i sin kritikk av Putin da Dagbladet møtte ham på Stortinget i dag, i forbindelse med initiativet «Sjakk i skolen». Foto: Endre Vellene/DagbladetVis mer

- Putin er en gal mann

Advarer mot Russlands øvelser ved norskegrensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Putin truer alle med atomvåpen, er svært aggressiv, og har snart brent alle broer. Han må stoppes, sier Garry Kasparov til Dagbladet.

Kasparov - en av tidenes største sjakkspillere - besøkte i dag Stortinget i forbindelse med et møte om prosjektet «Sjakk i skolen».

For både Norges Sjakkforbund, utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og stortingsrepresentantene Abid Raja og Bård Vegard Solhjell var det sjakk, og sjakkens rolle i utdanning, som sto i fokus.

Men Kasparov selv var vel så opptatt av å ytre sin avsky mot Russlands president Vladimir Putin.

Dagbladet intervjuet i helga Putins pressetalmann, som har fulgt Putin tett gjennom 15 år.

- Putin er en gal mann Kasparov er en kjent Putin-kritiker, og har som uttalt mål å velte president Putin og gjenopprette demokratiet i Russland. Kasparov sluttet som profesjonell sjakkspiller i 2005 for å fokusere på politikken og sitt eget forfatterskap.

- Når vi har et land som ledes av en gal mann, må alle være klar over faren som truer, advarer Kasparov.

Han mener at også Norge må ta Putins framferd på største alvor.

- Norge bør sende en beskjed Samme dag som Putin igjen viste seg i forrige uke - etter å ha forsvunnet sporløst fra offentligheten i elleve dager - meldte russiske medier at presidenten har gitt ordre om en større militærøvelse like ved norskegrensa.

Det mener Kasparov gir grunn til norsk bekymring.

- Norge har råd til et operativt og sterkt forsvar, og burde sende en klar beskjed til Putin om at slike provoksjoner ikke vil bli tolerert, mener Kasparov.

Ifølge forsvarsminister Sergej Sjoigu innebærer den russiske øvelsen 38 000 soldater, 41 skip, 15 ubåter og 110 fly og helikoptre.

Øvelsen finner sted samtidig som Forsvarets øvelse «Joint Viking» foregår i Finnmark, og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide uttalte til Dagbladet i forrige uke at russernes øvelse er noe som vil få stor oppmerksomhet fra norske myndigheter.

- Vi følger nøye med på all militær aktivitet i våre nærområder og vi vil også følge med på denne øvelsen de neste dagene for å se om den er innenfor regelverket. Dersom vi fra norsk side skulle komme til at øvelsen ikke er i henhold til Wien-dokumentet, vil vi kunne ta dette opp i OSSE i tråd med avtalens bestemmelser, sa Søreide til Dagbladet da nyheten ble kjent.

Drapet på Nemtsov Sammen med den russiske politikeren Boris Nemtsov grunnla Kasparov en paraplyorganisasjon som skulle samle alle liberale krefter opp mot presidentvalget i 2008.

I februar ble Nemtsov drept, og Kasparov har vært klar på hvem han mener står bak attentatet; Putin og hans menn.

Eksperter har også spekulert på om drapet på Nemtsov var en av faktorene som førte til at Putin ikke viste seg offentlig på elleve dager.

- Putin er definitivt syk, legger Kasparov til om den plutselige forsvinningen, før han avslutter:

- Og der ser du forskjellen mellom presidenten Jeltsin og diktatoren Putin. Jeltsin var åpen om sin egen sykdom, mens Putin kjører et enmannsdiktatur.