ARRESTERT: Over 100 ble arrestert i dagens anti-Putin demonstrasjon i St. Petersburg. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ARRESTERT: Over 100 ble arrestert i dagens anti-Putin demonstrasjon i St. Petersburg. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Demonstrasjoner i Russland

- Putin er en tjuv, runget gjennom St. Petersburgs gater

Opposisjonen mot president Vladimir Putin viste i dag muskler i hans hjemby, St. Petersburg. Den feiret i ettermiddag presidentens 65-års dag med krav om at han må pensjonere seg.

ST. PETERSBURG (Dagbladet): - Putin er en tjuv, Russland uten Putin, var slagord som runget gjennom byen. I alle andre byer i Russland var oppslutningen om dagens demonstrasjoner mindre enn ventet. Bortsett fra i St. Petersburg, der den uavhengige kanalen Ekko Moskva melder at 3000- 4000 demonstranter deltok. I hovedstaden Moskva deltok det rundt 700 demonstranter.

En bursdagsgave

Opposisjonsleder Alexej Navalny ville gi Putin den bursdagsgaven han ikke ville ha. Nemlig at det er en stor og synlig motstand mot Putin og regjeringen i byer over hele Russland. Det klarte han ikke. Bursdagsgaven til Putin sved bare i hjembyen St. Petersburg.

Over hele landet var det langt mindre deltakelse enn det Navalny hadde håpet, og vesentlig mindre enn i de tilsvarende planlagte demonstrasjonene i vår og i sommer. Demonstrasjonene er ulovlige, men opposisjonen hevder at regjeringen har tatt fra dem den grunnlov-gitte retten til å demonstrere.

Navalny og lederne arrestert

Selv er Navalny arrestert. Han forrige helg fikk en dom på 20 dager for å oppfordre til dagens demonstrasjoner, som han håpet skulle gjennomføres i 80 byer. Men den regjeringsvennlige Kanal 1 meldte i kveld at det var demonstrasjoner i bare 22 byer.

Mange av de lokale lederne var også arrestert før dagens godt planlagte demonstrasjoner. Det var et signal til den systemkritiske opposisjonen om at det nå begynner å bli farlig og demonstrere.

Et sterkt signal

Det signalet tok man stort sett overalt i Russland, bortsett fra i St. Petersburg. Også her i byen ble de lokale lederne arrestert denne uka, før dagens demonstrasjon.

- Jeg demonstrerer fordi dette handler om min framtid. Jeg vil ikke leve i et land uten frihet. Og det at våre ledere er arrestert gir en ekstra motivasjon for å demonstrere. Vi må stå opp for våre rettigheter nettopp nå, sier Nikita til Dagbladet.

Unge demonstranter

Han er en ung student, som de fleste av de frammøtte. Det er et generasjonsskifte i den russiske opposisjonen, der mange er veldig unge. Det var derfor en underlig og lederløs seanse, dagens demonstrasjon i Russlands nest største by.

Det var ingen appeller, men plassen der demonstrasjonen fant sted er symboltung. For dem med historien i bakhodet var det her de store demonstrasjonene som for 100 år siden førte til Den russiske revolusjonen også startet. Men i dag var det i utgangspunktet ingen massiv tilstedeværelse av politi.

Over 100 arrestert

Det var først da noen begynte å gå fra parken at politiet også mobiliserte. Etter noen hundre meter ble demonstrantene stanset, og de første 30 arrestert. Men demonstrantene var så mange at politiet ikke klarte å stanse dem. Flere enn tusen tok en annen vei og fortsatte sin marsj gjennom sentrum av byen, til den historiske Oppstandelsesplassen.

Idet denne artikkelen publiseres melder russiske medier at 100 er arrestert i St. Petersburg.

OMSTRIDT, ELSKET OG HATET: Vladimir Putin er Russlands president. I dag fyller den mektige mannen 65 år. Dette er noen av øyeblikkene han er kjent for. Video/Foto: NTB / Scanpix. Redigering: Herman Borgstrøm Vis mer