– Putin er Europas rikeste

Russlands president Vladimir Putin skal være Europas rikeste mann, med en formue på minst 40 milliarder dollar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Et av selskapene der Putin skal ha eierandeler, er Gazprom. Eierandelen skal være 4.5 prosent. Gazprom samarbeider blant annet med StatoilHydro om å utvikle Stockman-feltet i russisk Arktis. Det norske statlig kontrollerte energiselskapet vil dermed i framtida bidra betydelig til den russiske presidentens personlige formue.

Det er den britiske avisa The Guardian som skriver om Putins formue. Avisas kilde er den politiske analytikeren Stanislav Belkovskij, som har sine opplysninger fra presidentens administrasjon.

Putin er blitt en styrtrik mann som deleier i statlige energiselskaper. Store deler av energisektoren og andre nøkkelindustrier er blitt nasjonalisert i løpet av Putins åtte år ved makta.

Det er ingen hemmelighet at mange politiske topper har skapt seg store personlige formuer som deleiere av disse selskapene. Inntil nå har det vært tabu å omtale Putins personlige formue. Men formuen er nå også omtalt i russisk presse, selv om den ikke er noe tema i de statlige kontrollerte TV-selskapene.

– Kan være mye mer

– Putin har en formue på minst 40 milliarder dollar. Noe maksimumsbeløp vet vi ikke. Jeg vil tro det er en del forretninger jeg ikke vet noe om. Det kan være mer, det kan være nye mer, sier Belkovskij.

Ved siden av eierandelene i Gazprom eier Putin ifølge Belkovskij 37 prosent av aksjene i Russlands tredje største oljeselskap Surgutneftegaz. Den aksjeposten skal være verd 20 milliarder dollar.

Og han eier minst 75 prosent av selskapet Gunvor, et mystisk selskap basert i Sveits, som driver med oljehandel, skriver The Guardian. Selskapet er eid av Gennadij Timsjenko, en venn av familien Putin.

GOD FOR MINST 40 MILLIARDER: President Vladimir Putin har ikke selv kommentert påstandene om sin enorme personlige formue. Foto: Scanpix
GOD FOR MINST 40 MILLIARDER: President Vladimir Putin har ikke selv kommentert påstandene om sin enorme personlige formue. Foto: Scanpix Vis mer

Styreleder i Gazprom er Dmitrij Medvedev. Han er Putins kandidat til å bli Russlands neste president.

– Putin ikke nevnt

– Putins navn er selvsagt ikke nevnt i oversikten over aksjonærer. Dette dreier seg om et ikke-transparent system av selskaper og fond. De ender i Zug (i Sveits) og i Liechtenstein. Vladimir Putin skal være den begunstige eier, sier Belkovskij.

Putin har selv ikke kommentert påstandene om sin enorme personlige formue. Da The Guardian la fram opplysningene for Putins talsmann Dmitrij Peskov fikk avisa beskjed om at presidentens talsmann ikke var tilgjengelig.

Penger følger politisk makt i det systemet Vladimir Putin har bygget opp i sine to presidentperioder. Makta er flyttet fra de styrtrike oligarkene fra Boris Jeltsins tid, til store statlig kontrollerte selskaper. Det er i disse selskapene mennesker med politiske posisjoner har eierandeler.