- Putin er hypokonder

Man kan ikke se sykdom ut fra bilder, sier ekspert.

SKAPTE SPEKULASJONER: Presidentens positur og fakter under dette møtet med forsvarsminister Sergej Sjojgu i april skapte omfattende spekulasjoner om at presidenten kunne være alvorlig syk. Foto: Kreml / AP / NTB
SKAPTE SPEKULASJONER: Presidentens positur og fakter under dette møtet med forsvarsminister Sergej Sjojgu i april skapte omfattende spekulasjoner om at presidenten kunne være alvorlig syk. Foto: Kreml / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg mistenker at han bare er en hypokonder, for å være ærlig.

Dette sier Michael Clarke, professor ved King's College London og ekspert på forsvarsstudier, i en spørsmål/svar-runde med seere av Sky News.

Sank ned i stolen

Det siste året, og spesielt etter krigsutbruddet 24. februar, har spekulasjonene gått høyt om hvorvidt Vladimir Putin er kritisk syk:

Under et møte med forsvarsminister Sergej Sjojgu i april satt presidenten og grep i bordkanten mens han gradvis sank ned i stolen.

Noen dager seinere ble Putin sett med ristende hånd og stiv gange foran et møte med Belarus' president Aleksandr Lukasjenko.

Pluss mange andre seanser som har gitt næring til spekulasjonene om alt fra kreft i bukspyttkjertelen, til Parkinsons. Kreml har gjentatte ganger avvist at presidenten er alvorlig syk.

- Ikke overbevisende

Professor Clarke slår imidlertid fast:

- Du kan se ham på skjermen, lese og og høre på uttalelsene hans. Jeg tror ikke noen ved sine fulle fem kan se tegn til noen form for sykdom eller dårlig helse, sier han, og fortsetter:

- Jeg har snakket med flere som sier at man kan ikke gjenkjenne Parkinsons ut fra måten han går på, man kan ikke oppdage kreftsymptomer bare ut fra å kikke på bilder. Det fins ikke noe overbevisende bevis.

Clarke fortsetter:

- Han reiser rundt med leger - det er kjent at det fins et lite legeteam som aldri er langt unna. Og det sies at han forlater møter med hyppige mellomrom for å rådføre seg med noen.

- Ut av skyggene

Professoren minner om at innslag med Putin inntreffer oftere nå etter pandemien.

- Han kommer nå ut av skyggene, hvor han har vært i over to år, og han gjør det klart at han har kontroll - han er OK.

Clarke er velkjent med at Putin, snart 70 år, bruker en solid mengde botox i det daglige.

- Jeg pleier å si at han prøver å balsamere seg selv mens han fremdeles er i live, sier forsvarseksperten.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer