- Putin er isolert, farlig og paranoid

Den russiske forfatteren Masha Gessen måtte ta med barna og rømme fra Russland. Nå frykter hun at Vesten ikke evner å ta opp kampen mot Putin.

ISOLERT: Putin er nå en digital eremitt, skjermet og isolert. På tross av sin brede støtte i befolkningen har han tilgang til mindre og mindre informasjon fra en stadig mindre gruppe som ikke tør å motsi ham. Det skrev Shaun Walker fra The Guardian i artikkelen «Inside Putinworld» for tre uker siden. Foto: REUTERS/DAVID GOLDMAN/NTB SCANPIX
ISOLERT: Putin er nå en digital eremitt, skjermet og isolert. På tross av sin brede støtte i befolkningen har han tilgang til mindre og mindre informasjon fra en stadig mindre gruppe som ikke tør å motsi ham. Det skrev Shaun Walker fra The Guardian i artikkelen «Inside Putinworld» for tre uker siden. Foto: REUTERS/DAVID GOLDMAN/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta, to år eller tjue. Men Russland kommer til å kollapse, og brytes opp i mindre republikker. Veien dit kommer til å være blodig, sier den russiske forfatteren Masha Gessen, som er i Norge for å lansere sin siste bok på norsk, «Ord kan knuse betong».

Boka handler om Pussy Riot, som ble verdenskjente da de stilte de seg opp bak foran ikonostasen i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva, mens de blant annet sang «Bæsj, bæsj, Herrens bæsj!» og «Jomfru Maria, jag Putin ut!».

Ei bok om motstand - Jeg ville skrive om motstand, sier Gessen, som sier man har sett en ny generasjon opprørskunst i Russland i kjølvannet av Pussy Riots' aksjon. Hun viser blant annet til aksjonskunstneren, Pjetr Pavlenskij, som spikret fast sine egne testikler til Den røde plass i Moskva i 2013.

- Bidro ikke Pussy Riots' aksjon til å marginalisere opposisjonen?

- Jeg syntes det er et merkelig perspektiv. Pussy Riots aksjoner og rettssaken mot dem er et kunstverk. De lyktes å skape et kunstverk som i dag symboliserer motstand, sier Gessen, som sier hun beundrer motet til de tre dømte Pussy Riot medlemmene, Nadezjda, Maria og Jekaterina, som ble dømt til to års fengsel.

Pisket av kosakker - De blir fortsatt utsatt for drapstrusler og planlagt og vilkårlig vold. Men de har valgt å bli og kjempe. Men de er i livsfare, og hele tiden er jeg redd for at det skal skje noe med dem, sier forfatteren.

Under de olympiske lekene i Sotsji februar i år, ble Nadezjda og Maria angrepet med pisker og pepperspray av kosakker.

Helt siden Sovjetunionen ble oppløst har Vesten festet sin lit til at middelklassen ville forandre landet til en liberal rettsstat.

- Håpet om at middelklassen vil redde Russland er død, sier Gessen, som frykter at vesten ikke er klar for å stå imot Putins totalitære prosjekt.

I 2012 kom Gessens bok «Putin - mannen uten ansikt» ut på norsk, hvor hun beskriver Putins regjeringstid fra 2000 til han blir gjenvalgt som president 2012.

Finlandisering av vesten - Det er ikke mulig å ha dialog med Putin. Det er ikke lengre et taktisk spørsmål, men et moralsk. Det er nå man må velge hva man står for. Europa må gjøre seg uavhengig av russisk gass, og stå samlet mot Putin, sier Gessen.

Hun frykter en «finlandisering» av Russland. («Finlandisering» er et uttrykk som ble brukt under Den kalde krigen for å beskrive land som lot seg kue av Sovjetunionen red.anm.).

- På mange måter er allerede Vest-Europa finlandisert. Det ser man blant annet på måten man sviktet Ukraina, sier Gessen.

Siden Sovjetunionen sammenbrudd har Norge forsøkt å oppnå tettere kontakt med Russland, blant annet gjennom Barentssamarbeidet.

- Dette er et dødfødt prosjekt. Putin ønsker ikke fred og dialog. Han ønsker å dominere og true. Ved at Norge søke dialog hjelper man bare Putin, sier Gessen.

Hun stiller seg undrende til vestlige aviser og intellektuelle som har skrevet at vesten må bære ansvar for Putins aggressive reaksjoner.

- Det er helt absurd å skylde på vesten og Ukraina, som er et offer, i stedet for å ta et oppgjør med overgriperen, som her er Putin, sier Gessen. 

Isolert på toppen Putin er nå en digital eremitt, skjermet og isolert. På tross av sin brede støtte i befolkningen har han tilgang til mindre og mindre informasjon fra en stadig mindre gruppe som ikke tør å motsi ham. Det skrev Shaun Walker fra The Guardian i artikkelen «Inside Putinworld» for tre uker siden.

- Til og med Sovjetunionen under stagnasjonen på 70-tallet var et mer åpent samfunn. Da hadde man to konkurrerende maktbaser, KGB og Det kommunistiske partiet. I dag blir alt styrt av en liten krets rundt Putin, og man vet svært lite om hva som skjer, sier Gessen.

En av få informasjonskilder fra den lukkede kretsen i Kreml, er en blogg som heter «Shaltai-Boltai», det russiske navnet på «Lille Trille».

Bloggen, som nå er stengt, publiserte e-poster og dokumenter fra Kremls indre sirkel, og påsto i sommer at de hadde klart å hacke smarttelefonen til Russlands statsminister Dimitrij Medvedev.

Paranoid president The Guardian har snakket med en person som hevder han står har bak bloggen «Shaltai-Boltai», og han sier det er hackere og misfornøyde tjenestemenn som står bak lekkasjene.

«Putin har sittet på toppen for lenge. Han har blitt isolert og har blitt som en tsar. Under ham slåss folk seg imellom, men de er for redde til å være uenige med Putin. Han har ingen venner på en normal måte. Det er kanskje mennesker som han liker, men han er ekstremt paranoid», sa bloggeren til The Guardian.

Putin mottar selv orienteringer skrevet ut på papir i en rød mappa og bruker sjeldent nettet. Ifølge en kilde, har kravet til orienteringene blitt forandret drastisk de siste månedene. Presidenten krever nå at alle orienteringer ikke skal være lengre en tre sider, og fontstørrelsen skal ikke være mindre enn 18.

Møtte Putin - Dette er skjebnen til alle diktaturer. Jo mer totalitært samfunnet er, jo mer isolert og virkelighetsfjern er lederen på toppen. Det er nettopp derfor dette er dømt til å kollapse, sier Gessen, som møtte presidenten 2012.

- Så du vil kalle Russland et diktatur?

SPÅR KOLLAPS: - Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta, to år eller tjue. Men Russland kommer til å kollapse, og brytes opp i mindre republikker. Veien dit kommer til å være blodig, sier den russiske forfatteren Masha Gessen, som er i Norge for å lansere sin siste bok på norsk, «Ord kan knuse betong». Foto: CHRISTIAN ROTH/DAGBLADET
SPÅR KOLLAPS: - Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta, to år eller tjue. Men Russland kommer til å kollapse, og brytes opp i mindre republikker. Veien dit kommer til å være blodig, sier den russiske forfatteren Masha Gessen, som er i Norge for å lansere sin siste bok på norsk, «Ord kan knuse betong». Foto: CHRISTIAN ROTH/DAGBLADET Vis mer

- Ja. Hva skal man ellers kalle det? svarer Gessen.

Etter at Gessen mistet jobben som redaktør for magasinet «Vokrug Sveta» ringte Putin forfatteren. «Jeg er ikke mot å møte deg», sa Gessen, «men hvordan vet jeg at dette ikke er en narrestrek?». Det var virkelig Putin som ringte, og noen dager seinere møtte hun Putin i et 20 minutter langt møte i Kreml.

- Det var et stort øyeblikk for meg. Jeg hadde lenge jobbet med boka om Putin og håpet å lære noe nytt om mannen, sier Gessen.

Men hun ble skuffet.

Rømt fra Russland - Da jeg møtte han var det som å møte en middels byråkrat. Det som slo meg var hvor dårlig informert han var og hvor udugelige byråkratiet rundt ham var. Han visste ikke at jeg jobbet med ei bok om han, og han visste ikke at jeg var kritisk til ham. Man kunne søkt på Google for å funnet ut dette, forteller Gessen.

Putin tilbød henne jobben tilbake, men hun avslo tilbudet.

Nå har Gessen selv valgt å flykte fra Russland. Forfatteren, som selv er lesbisk, er en kjent homorettighetsaktvist i Russland. Hun har tre barn, og da russiske myndigheter foreslo å ta fra homoseksuelle partnere deres barn, begynte hun å tenke på å flytte.

Samtidig fikk hun stadig flere trusler. Det hele kulminerte med at Gessen ble banket opp utenfor det russiske parlamentet, Dumaen, i 2013 da de skulle vedta en ny antihomolov.

- Jeg forsto at jeg ikke lengre ble sett på som en journalist, men først og fremst som en person med rosa triangel (merket nazistene festet på homoseksuelle red.anm.). Løsningen ble flyplassen, sier Gessen, som i dag bor i New York.

- Et russisk traume - Når sentrale politiker tar til ordret for å piske homofile, ta fra dem deres barn, og en profilert politiker som Vladimir Zjirinovskij ba en rådgiver om å voldta en gravid journalist, så brutaliserer det samfunnet, sier Gessen.

Hun tror befolkningen ble traumatisert av Sovjetunionen og den påfølgende oppløsningen.

ANGREPET MED PISK: Under de olympiske lengdene i Sotsji februar i år, ble Nadezjda og Maria fra Pussy Riot angrepet med pisker og pepperspray av kosakker. Foto: AP/NTB SCANPIX
ANGREPET MED PISK: Under de olympiske lengdene i Sotsji februar i år, ble Nadezjda og Maria fra Pussy Riot angrepet med pisker og pepperspray av kosakker. Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer

- Når mennesker blir utsatt for et trauma er det viktig at de får behandling og hjelp. Hvis ikke vil mange av ofrene gjenskape misbruket. Enten blir de overgripere eller så lar de seg selv på nytt bli utsatt for misbruk. På mange måter er det nettopp det den russiske befolkningen har gjort; de har valgt seg en ny overgriper som leder, sier Gessen.

Traumet til Putin er annerledes, ifølge forfatteren.

- Putin mistet hele perestroika-tiden mens han jobbet for KGB i Tyskland. Da han kom tilbake til Russland fantes ikke Sovjetunionen lengre. Dermed følte Putin seg sveket og forlatt, sier Gessen.

- PUTIN ER OVEGRIPEREN: 
- Det er helt absurd å skylde på vesten og Ukraina, som er et offer, i stedet for å ta et oppgjør med overgriperen, som her er Putin, sier Gessen. Foto: CHRISTIAN ROTH/DAGBLADET
- PUTIN ER OVEGRIPEREN: - Det er helt absurd å skylde på vesten og Ukraina, som er et offer, i stedet for å ta et oppgjør med overgriperen, som her er Putin, sier Gessen. Foto: CHRISTIAN ROTH/DAGBLADET Vis mer