- Putin er isolert, farlig og paranoid

Den russiske forfatteren Masha Gessen måtte ta med barna og rømme fra Russland. Nå frykter hun at Vesten ikke evner å ta opp kampen mot Putin.

ISOLERT: Putin er nå en digital eremitt, skjermet og isolert. På tross av sin brede støtte i befolkningen har han tilgang til mindre og mindre informasjon fra en stadig mindre gruppe som ikke tør å motsi ham. Det skrev Shaun Walker fra The Guardian i artikkelen «Inside Putinworld» for tre uker siden. Foto: REUTERS/DAVID GOLDMAN/NTB SCANPIX
ISOLERT: Putin er nå en digital eremitt, skjermet og isolert. På tross av sin brede støtte i befolkningen har han tilgang til mindre og mindre informasjon fra en stadig mindre gruppe som ikke tør å motsi ham. Det skrev Shaun Walker fra The Guardian i artikkelen «Inside Putinworld» for tre uker siden. Foto: REUTERS/DAVID GOLDMAN/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta, to år eller tjue. Men Russland kommer til å kollapse, og brytes opp i mindre republikker. Veien dit kommer til å være blodig, sier den russiske forfatteren Masha Gessen, som er i Norge for å lansere sin siste bok på norsk, «Ord kan knuse betong».

Boka handler om Pussy Riot, som ble verdenskjente da de stilte de seg opp bak foran ikonostasen i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva, mens de blant annet sang «Bæsj, bæsj, Herrens bæsj!» og «Jomfru Maria, jag Putin ut!».

Ei bok om motstand - Jeg ville skrive om motstand, sier Gessen, som sier man har sett en ny generasjon opprørskunst i Russland i kjølvannet av Pussy Riots' aksjon. Hun viser blant annet til aksjonskunstneren, Pjetr Pavlenskij, som spikret fast sine egne testikler til Den røde plass i Moskva i 2013.- Bidro ikke Pussy Riots' aksjon til å marginalisere opposisjonen?

- Jeg syntes det er et merkelig perspektiv. Pussy Riots aksjoner og rettssaken mot dem er et kunstverk. De lyktes å skape et kunstverk som i dag symboliserer motstand, sier Gessen, som sier hun beundrer motet til de tre dømte Pussy Riot medlemmene, Nadezjda, Maria og Jekaterina, som ble dømt til to års fengsel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer