- Putin er under press

Russlands president Vladimir Putin mislykkes med alle sine militærstrategiske mål i Ukraina, mener Storbritannias forsvarssjef Tony Radakin.

- UNDER PRESS: Storbritannias forsvarssjef Tony Radakin sier at Russlands president Vladimir Putin er under press som følge av flere nederlag i Ukraina. Foto: NTB/Pa Photos/Andrew Milligan
- UNDER PRESS: Storbritannias forsvarssjef Tony Radakin sier at Russlands president Vladimir Putin er under press som følge av flere nederlag i Ukraina. Foto: NTB/Pa Photos/Andrew Milligan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ukrainske styrker har gjenerobret tusenvis av kvadratkilometer og en rekke byer og tettsteder de siste ukene, blant annet ved hjelp av store våpenleveranser fra Vesten.

Den amerikanske tenketanken ISW Institute for Study of War (ISW) skrev tirsdag at Kreml for første gang har erkjent et nederlag. Dette ved å erkjenne nederlaget i Kharkiv-regionen, hvor Ukraina har gjenerobret store landområder.

Også på russisk TV har den ukrainske offensiven ført til en diskusjon om krigen. Boris Nadezhdin, tidligere visepresident for Statsdumaen, uttalte nylig at det er «fullstendig umulig å vinne over Ukraina» med de ressursene og kolonikrigsmetodene Russland tar i bruk; kontrakt- og leiesoldater og uten fullskala mobilisering.

KRITISK: Tidligere visepresident for Statsdumaen i Russland, Boris Nadezhdin, vekket oppsikt med sine uttalelser på direktesendt russisk TV. Video: TWITTER @JuliaDavisNews Vis mer

- Problemene øker

Storbritannias forsvarssjef Tony Radakin sier søndag til BBC at Russlands president Vladimir Putin mislykkes med alle sine militærstrategiske mål - og viser blant annet til at Putin ikke klarte å ta den ukrainske hovedstaden Kyiv.

- Helt i begynnelsen sa vi at dette var en strategisk feil fra president Putin, og at strategiske feil fører til strategiske konsekvenser. Og i dette tilfellet er det strategisk fiasko. Putin mislykkes med alle sine militærstrategiske mål. Han ville ta kontroll over Ukraina, men det kommer ikke til å skje, sier Radakin.

FÅR PROBLEMER: Pakistans statsminister Shehbaz Sharif fikk problemer under møtet med Putin under Shanghaigruppens toppmøte, 15. september. Video: Ruptly / Reuters. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Han legger til:

- Han ville ta kontroll over hovedstaden, men det ble et nederlag. Vi så at han ønsket å svekke Nato, men Nato har blitt mye sterkere, og nå skal Finland og Sverige også bli med, sier han.

Radakin mener at Putin «er under press og at problemene øker».

- Han har alltid hatt et problem når det gjelder nok mannskap til å bemanne utstyret sitt. Han har ikke tilstrekkelig med folk, sier han.

«YDMYKES»: Denne detaljen vekker oppsikt under Putins møte med Kirgisistans president, Sadyr Japarov, 15. september. Video: RIA Novosti / Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Vil fortsette kampene

Fredag uttalte Putin at Russland ikke har hastverk for å avslutte «den militære operasjonen» i Ukraina og at de skal fortsette kampene tross ukrainsk motoffensiv.

- La oss se hvordan det utvikler seg og hvordan det ender, sa den russiske presidenten om at Ukraina har tatt tilbake okkuperte områder.

Han la til at Russland ikke har hastverk når det kommer til å nå målsettinger, og hevdet at bare frivillige russiske soldater deltar i operasjonen. Kritiske røster, blant annet organisasjonen Soldatmødrene, sier derimot at mange nærmest tvinges til å delta i krigen. De hevder også at de gutter og menn lokkes med stor pengesummer og lovnader om tomter og gode skoler til barna, skriver NTB.

- Vår operasjon i Donbas i seg selv stanser ikke. Disse fortsetter i sakte tempo. Den russiske hæren okkuperer flere og flere nye områder, sa Putin.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer