Putin er valgets vinner

«Putin + Russland = Seier!» Det ropte titusenvis av demonstranter på Manesjeplassen utenfor Kreml i kveld.

VINNER: Valgdagsmålingene viser at Vladimir Putin hanker inn seieren i presidentvalget. Foto: AP Photo/Misha Japaridze/SCANPIX
VINNER: Valgdagsmålingene viser at Vladimir Putin hanker inn seieren i presidentvalget. Foto: AP Photo/Misha Japaridze/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSKVA (Dagbladet):
De jublet for seieren til Vladimir Putin som ifølge valgdagsmålinger ligger an til å få rundt 60 prosent av stemmene i dagens russiske presidentvalg. Det gjør dette valget til det ærligste valget i Putins tid.

Opposisjonen er i harnisk, men til tross for flere tusen meldinger om uregelmessigheter i valget, er dagens valg trolig det mest rettferdige som er holdt i Russland i Putins tid. Det forteller diplomatiske kilder og menneskerettighetskilder til Dagbladet. Også kilder nær valgobservatørkorpset bekrefter dette.

- Det er fantastisk med en komfortabel seier. Putin er bra for landet, sier Nikolai Mandarenko til Dagbladet på Manesjeplassen i kveld. Han er ikke overrasket over at seieren er så klar.

 Nikolai Mandarenko og bekjente er ute i Moskva for å feire valgdagsmålingen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
Nikolai Mandarenko og bekjente er ute i Moskva for å feire valgdagsmålingen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Vi har vunnet i en åpen og ærlig kamp, sa en rørt Putin til jublende tilhengere i sentrum av Moskva søndag kveld.

- Jeg lovet dere vi skulle vinne. Og vi vant, sa Putin på Manesjeplassen.

To forskjellige valgdagsmålinger gir Vladimir Putin en oppslutning på henholdsvis 58 og 59 prosent. Disse er i samsvar med meningsmålingene i forkant av valget, og kan være indikasjon på det ærligste valget i Putins tid.

 Demonstranter roper slagord i Moskvas gater i kveld. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
Demonstranter roper slagord i Moskvas gater i kveld. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Putin har hele veien vært storfavoritt til å vinne presidentvalget. På de siste meningsmålingene før valget hadde han støtte fra rundt 60 prosent av velgerne.

Påstander om fusk Etter en «pause» på fire år kan dermed Vladimir Putin trolig allerede etter første valgrunde igjen kan ta over presidentstolen. Han har gjort det klart at han vil gjøre avtroppende president Dmitrij Medvedev til statsminister, skriver NTB.

Påstander om fusk utløste omfattende demonstrasjoner etter forrige valg, og myndighetenes svar har vært gjennomsiktige valgurner og kameraer i over 90 000 valglokaler. Opposisjonelle krefter har på sin side svart med å rekruttere titusener av observatører.

Dersom tusenvis av påstander om uregelmessigheter fra uavhengige observatører og Putins motstandere blir bekreftet, kan de undergrave legitimiteten til seieren og fyre opp under demonstrasjoner.

Forbereder protester Over 27 000 valgobservatører har fulgt søndagens valg, og flere av dem meldte om uregelmessigheter. Opposisjonelle sier de dokumenterte fusk flere steder, noe som ble kontant avvist av den sentrale valgkommisjonen.

Opposisjonen forbereder seg på en massiv protest i Moskva i morgen, melder AP.

- Valget er ikke fritt. Det er grunnen til at vi skal demonstrere i morgen. Vi kommer ikke til å anerkjenne presidenten som legitim, sier Mikhail Kasianov, som var Putins første statsminister før han gikk over til opposisjonen, til nyhetsbyrået. 

Putin klarte å stabilisere Russland og skape vekst som president på 2000-tallet, noe som skaffet ham bred støtte. Men mange, spesielt unge russere, er også lei korrupsjonen og det autoritære styret i Kreml. Mange analytikere mener Putin har bygd opp et politisk system som er nærmest totalt kontrollert og styrt av ham selv, og som dermed ikke åpner for reell konkurranse om politiske posisjoner, skriver NTB.