BRILLENE PÅ: Prins Charles fotografert da han testet et par Google-briller da han besøkte Canada nylig. Foto: AP / The Canadian Press, Paul Chiasson / NTB scanpix
BRILLENE PÅ: Prins Charles fotografert da han testet et par Google-briller da han besøkte Canada nylig. Foto: AP / The Canadian Press, Paul Chiasson / NTB scanpixVis mer

Putin etter at prins Charles sammenliknet ham med Hitler: «Du er sint. Det betyr at du har feil»

Putin mener prinsens uttalelser ikke sømmer seg for en kongelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har kommet sterke reaksjoner på kommentarene prins Charles kom med under en privat samtale i Canada, der han sammenliknet Russlands president Vladimir Putin med Adolf Hitler.

Nå reagerer også Putin selv. Ifølge Telegraph sa han følgende da han møtte pressen i St. Petersburg i går:

- Hvis han faktisk sa det, er det uakseptabelt og jeg er sikker på at han skjønner det, da han er en mann med manerer. Han er en velutdannet mann.

- Det er ikke kongelig adferd. Det er ikke noe monarker gjør. Men vi har sett mye de siste årene, så det er ikke noe som overrasker meg lenger, sa Putin og la til:

- Det minner meg om et godt ordtak: «Du er sint. Det betyr at du har feil», sa han, ifølge Guardian.

Snakket med 78-åring Prins Charles kom med kommentaren i en samtale med 78 år gamle Marienne Ferguson, som ga prinsen en omvisning på et immigrasjonsmuseum i Halifax i den kanadiske provinsen Nova Scotia.

- Jeg hadde akkurat vist han utstillingen og snakket med han om min egen bakgrunn og hvordan jeg kom til Canada da prinsen sa «og nå gjør Putin nesten det samme som Hitler», sa Ferguson til Daily Mail etterpå.

Jødiske Ferguson måtte flykte fra hjemlandet Polen da nazistene okkuperte landet under andre verdenskrig, og kom seg til Canada sammen med foreldrene, en søster og bestemoren. Resten av familien ble drept under holocaust.

Kritikk og støtte Storbritannias tidligere Russland-ambassadør Tony Brenton har uttalt at han mener det var en «grotesk overdrivelse» av prinsen å sammenlikne hendelsene på Krimhalvøya med nazistenes handlinger under 2. verdenskrig.

Enkelte har krevd at prinsen abdiserer. Andre har støttet prinsen. Den britiske visestatsministeren Nick Clegg mener han som alle andre sto fritt til å uttale seg, og mener det er et viktig poeng at han kom med kommentaren i en privat samtale, og ikke i offentligheten. 

- Jeg har aldri vært av den oppfatning av at medlemmer av kongefamilien må gi et taushetsløfte. Jeg mener han har rett til å ha egne meninger, har Clegg sagt til BBC.

Prins Charles og Putin skal begge delta på 70-årsmarkeringen av D-dagen 6. juni. Men det er uklart om de to vil møtes der.

I HARDT VÆR: Vladimir Putin. Foto: REUTERS / Ng Han Guan / NTB scanpix
I HARDT VÆR: Vladimir Putin. Foto: REUTERS / Ng Han Guan / NTB scanpix Vis mer