Russisk soldat:

- Putin, faen ta deg!

Fallskjermjegeren Pavel Filatiyev (34) var med da Russland invaderte Ukraina i februar. Etterpå har han kritisert det russiske militæret offentlig, og flyktet til Frankrike, der han søker om asyl.

SOLDAT: Pavel Filatiev var fallskjermsoldat og tjenestegjorde for Russland da landet invaderte Ukraina. Foto: Eleonore Dermy / AFP / NTB
SOLDAT: Pavel Filatiev var fallskjermsoldat og tjenestegjorde for Russland da landet invaderte Ukraina. Foto: Eleonore Dermy / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg elsker Russland. Jeg elsker alle russere. Men Putin er ikke Russland. Vår regjering er ikke Russland. Putin, faen ta deg.

Det sier den russiske eks-soldaten Pavel Filatiyev (34), i en video tatt opp på flyplassen i Paris.

Like før dette har han revet i stykker sitt russiske pass, samt militærpapirer, og spylt dem ned i et toalett, skriver Danmarks Radio.

Sommeruniformer

34-åringen har søkt om politisk asyl i Frankrike. Bakgrunnen er at den tidligere russiske soldaten i august publiserte en dagbok om sine erfaringer fra krigen i Ukraina.

I dagboka retter 34-åringen kritikk mot Putins invasjon i nabolandet. Han hevder at regimentet hans manglet ammunisjon da de ble sendt til Ukraina, og at selv om dette skjedde i februar - var han og alle medsoldatene ikledd sommeruniformer.

Mange fikk dessuten utdelt sko i feil størrelse, ifølge Filatiev.

Uvitende om krig

Fra Biarritz i Sør-Frankrike, hvor han nå er bosatt, sier eksilrusseren til DR at han, som frontsoldat, ble sendt ut i en krig uten at han visste det. Han trodde han bare skulle på en militærøvelse, hevder han.

Og da han våknet morgenen den 24. februar på Krim, var han fortsatt uvitende om at det han hørte var lyden av at hans egen hær angrep Ukraina.

Da russiske stridsvogner rullet nedover de frostdekte veiene gjennom Krim i de tidlige timene denne morgenen, var fallskjermjegeren Pavel Filatiev del av av en enhet, som han selv beskriver at var bevæpnet med «patriotisme» i stedet for «god trening, støtte og moderne teknologi», skriver CBS.

DRONEBILDER: Dronebilder publisert av den ukrainske nasjonalgarden skal vise hvordan krigen føres i Mariupol, som rammes hardt av den russiske invasjonen i Ukraina. Video: AP / Reuters / Zoom Vis mer

- Så ingen nazister

I en tale rett etter den russiske invasjonen ba Vladmir Putin soldater i den ukrainske hæren om å avsette Ukrainas ledelse i Kyiv.

I samme tale kalte den russiske presidenten ukrainske myndigheter for «en gjeng narkomane og nynazister».

- Det hadde vært så mye enklere å snakke med dere direkte enn nazistene som har overtatt Kyiv, sa Putin i en TV-sendt tale.

Den russiske soldaten Filatiev har en ganske annen oppfatning av de ukrainske soldatene han møtte.

- Jeg var der, jeg så krigen. Jeg så ingen fascister og nazister. Jeg bestemte meg for å skrive det ned og beskrive det jeg hadde sett, sier Filatiev, ifølge DR.

PROTEST: Under bandet Kis-Kis' konsert i St. Petersburg 20. mai ble publikum med på en protest mot Russlands invasjon av Ukraina. Video: @SobolLubov / Twitter / AP Vis mer

141 sider

Filatiev tjenestegjorde under invasjonen, blant annet i kamper rundt og i byen Kherson sør-øst i Ukraina. Han tjenestegjorde i det 56. fallskjermregimentet i det russiske luftvåpenet, ifølge CNN.

I dagbokutdragene som The Guardian omtaler, sammenlikner Filatiev russernes angrep mot Kherson med barbarenes plyndringer av Roma i antikken.

Etter to måneder med krig fikk han øyebetennelse, ble tatt av tjeneste og innlagt på sykehus.

Det var her Filatiev skrev den 141 sider lange dagboken på telefonen sin, som han seinere publiserte på det russiske sosiale mediet VKontakte.

Dette førte igjen til at han ble kontaktet av Vladimir Osechkin, grunnlegger av den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu.net - og noen timer seinere tok de to opp en direktesending på menneskerettighetsorganisasjonens YouTube-kanal, som nå har fått mer enn 148 000 visninger, skriver DR.

Personlig risiko

En rekke medier, blant annet The Guardian og Washington Post, har publisert utdrag fra dagboka.

Pavel Filatiev er den eneste russiske soldaten som har kritisert militæret på en så offentlig og detaljert måte, skriver CBS.

Disse handlingene har medført en enorm personlig risiko for ham, ettersom Russland allerede har dømt enkelte sivile til år i fengsel for å «diskreditere militæret».

34-åringen flyktet noen uker etter at han la ut journalen sin, ved hjelp av et menneskerettighetsnettverk i Frankrike som tar til orde for russiske dissidenter, skriver CBS, som legger til at selv om det er umulig å bekrefte påstandene hans, er beretningen hans veldig detaljert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer