Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin ferierer Marinen lyver Folket fortviler

Mens en hel verden lider med ubåtmannskapene og deres pårørende, nyter marinens æressjømann, president Vladimir Putin, feriedagene ved Svartehavet. Løgn, bedrag og kynisk nonchalanse er fortsatt den russiske resepten når katastrofen rammer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den eneste forskjellen fra Sovjet-tida er at fortvilte russere nå våger å lufte sin sorg og sitt raseri offentlig.

«Det var bare én mann som var taus: øverstkommanderende for Russlands væpnede styrker,» skriver Komsomolskaja Pravda.

Avisa refser Putin, som i stedet for å reise til nordflåtens hovedkvarter og møte hardt prøvede offiserer og ubåtmannskapenes pårørende, har insistert på å fortsette ferien sin.

Gjennom tidene har det russiske folk sett mer enn nok av følelseskalde herskere. Nå stiger frykten for at Putins tilsynelatende folkelighet bare er spill for galleriet. Er det en kynisk maktpolitiker vi ser?

- Ved å ligge lavt kan han unngå å bli assosiert med ulykken, sier russlandsforsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt til NTB

Løgn på løgn

Heller ikke marinens og de øvrige myndigheters håndtering av ubåtulykken framstår som imponerende:

- Noen ganger lyver de, andre ganger vet de ikke hva som egentlig skjer, sier den tidligere marineoffiseren og nåværende redaktøren i et militært nyhetsbyrå, Vladimir Urban, til nyhetsbyrået AP.

Eksemplene på usannheter og feilinformasjon er mange:

12. august: Katastrofen inntreffer.

14. august: Russiske myndigheter går tidlig på dagen ut med den første meldingen om at en ulykke har funnet sted. Det blir opplyst at ulykken inntraff på søndag, og at den skyldtes mekaniske feil.

Deretter luftet russisk marine muligheten for at «Kursk» hadde kollidert med et utenlandsk fartøy. Det går tre døgn før en mer sannsynlig forklaring lanseres.

15. august: Russland innrømmet overfor norske myndigheter at havariet fant sted lørdag, og ikke søndag, som opprinnelig påstått.

17. august: Offiserer i nordflåten opplyser at ulykkesårsaken trolig er en eksplosjon om bord eller en torpedo på avveie.

Heller ikke mannskapet har marinens talsmenn klart å holde styr på. Først sa de at 107 var om bord. Så ble det rapportert om 116. Nå oppgir de mannskapet til 118 personer.

Bare videofilm

Under redningsoperasjonen har strømmen av feilinformasjon fortsatt:

  • Inntil tirsdag fastholdt russiske talsmenn at de hadde vært i radiokontakt med mannskapet på «Kursk».
  • Så ble det opplyst at de kommuniserte ved hjelp av banking i skroget.
  • Nå innrømmer det russiske forsvaret at de ikke har vært i kontakt med mannskapet, og at de ikke har noen sikker viten om tilstanden om bord.
  • Talsmenn for nordflåten opplyste også at de hadde koblet til ledninger med strøm, og at de hadde fått koblet luftslanger til «Kursk». Nå viser det seg at det eneste de har fått til er å videofilme havaristen fra en miniubåt.

Usikkerheten nå er knyttet til hvor lenge mannskapet, om det er i live, har oksygen. Noen talsmenn sier «Kursk» slipper opp for luft i dag, mens andre talsmenn mener det er luft fram til 25. august.

SKJELLES UT: Kritikken mot president Vladimir Putin blir krassere for hver dag.