Putin fikk kjeft av Bill Clinton

Russlands statsminister Vladimir Putin forlot Oslo i går etter at Bill Clinton hadde advart ham mot en opptrapping av volden i Tsjetsjenia. Clinton sa det ikke finnes militære løsninger på konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Putin var kommet til Oslo for å framstille krigen i Tsjetsjenia som både rettferdig og nødvendig.

Men den felles pressekonferansen med Clinton og Putin ble avlyst. Alt tyder på at samtalene ikke var spesielt vellykkede.

Putin kom til Oslo med det som så ut til å være en sterk tro på at Clinton og de andre lederne langt på vei kunne overtales til å akseptere hans framstilling av krigshandlingene som nødvendige. Det gjorde de ikke. Dermed var Putins besøk i Oslo ingen suksess.

Men Putin hadde med seg kjeft til Clinton i kofferten.

I et brev fra president Boris Jeltsin som Clinton fikk i går, advarer Jeltsin USA mot å endre ABM-avtalen slik at USA kan utvikle antirakett-våpen.

- Bryter ABM-avtalen sammen, fulgt av et antirakettskjold i USA, kan det lede til ekstremt farlige konsekvenser for nedrustningsprosessen, skriver Jeltsin.

Norge deler russernes bekymring i denne saken.

- Vi er bekymret over de amerikanske forsøkene på å modifisere ABM-avtalen. Endring av ABM-avtalen fra en parts side kan føre til at motparten endrer andre avtaler, sier Vollebæk.