TILBAKEGANG: I går var det valg i Russland. Da 80 prosent av stemmene var talt opp, hadde Vladimir Putins parti, Foren Russland, 50,2 prosent av stemmene. Dette er en kraftig tilbakegang fra sist valg. Foto: REUTERS/Eduard Korniyenko/Files
TILBAKEGANG: I går var det valg i Russland. Da 80 prosent av stemmene var talt opp, hadde Vladimir Putins parti, Foren Russland, 50,2 prosent av stemmene. Dette er en kraftig tilbakegang fra sist valg. Foto: REUTERS/Eduard Korniyenko/FilesVis mer

Putin fikk smekk av velgerne

Forent Russland gikk tilbake i gårsdagens valg. Nederlag for Putin og Medvedev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands statsminister Vladimir Putin fikk seg en kraftig smekk under søndagens valg i landet, viser foreløpige resultater.

Putins parti Forent Russland hadde en oppslutning på 50,2 prosent da 85 prosent av stemmene var talt opp. Under valget i 2007 fikk partiet 64,3 prosent av stemmene.

Dersom prognosen holder, beholder partiet likevel med et nødskrik sitt flertall i Statsdumaen. De siste fire årene har partiet hatt 315 av de 450 representantene.

Overraskende Tilbakegangen er overraskende stor og blir sett på som et klart prestisjenederlag for Putin og president Dmitrij Medvedev.

Kommunistpartiet ser ut til å ha gått kraftig fram, fra 11,6 prosent oppslutning i 2007 til 19,1 prosent i søndagens valg.

Liberaldemokratene, som ledes av den omstridte politikeren Vladimir Zjirinovskij, ser ut til å ha sikret seg 12 prosent av stemmene, mens partiet Rettferdig Russland ligger an til 13 prosent. Begge disse partiene regnes som pro Putin.

- De andre partiene vil være Kreml-lojale, så Putins stilling er ikke truet. Men resultatet er likevel et signal om at Putin bør justere kursen, mener NUPI-forsker og Russland-ekspert Helge Blakkisrud til NTB.

Testen Søndagens valg ble av mange sett på som en test på Vladimir Putins popularitet. Han er og blir Russlands sterke mann og anses for å være klar favoritt foran presidentvalget i mars neste år.

Økonomisk krise, fattigdom, manglende reformer og omfattende korrupsjon har gjort mange russere skeptiske til både Putin og Forent Russland.

- Det er ikke noe unisont Russland som står bak Putin, sier Blakkisrud.

Han mener det kan ha talt mot Putin at han og Medvedev tidligere i år «byttet plass», med Putin som presidentkandidat ved neste års valg.

- Denne rokaden - og med utsikt til seks eller tolv års Putin-styre - har nok gjort at en del tilhengere har tenkt seg om, sier NUPI-forskeren.

NTB