Putin-forbud kan gi Snøfrisk-krise i Ørsta

Smøreosten kan rammes hardt av Putins varslede importforbud.

SNØFRISK: En snøfrisk Vladimir Putin her avbildet med to hunder i fjor vinter, har varslet at Russland vil innføre importforbud mot en rekke europeiske landbruksprodukter. Norge eksporterer rundt 600 tonn ost til Russland årlig, og for Tines Snøfrisk er Russland det største eksportmarkedet. Foto:  REUTERS/Alexsey Druginyn/RIA Novosti/Pool
SNØFRISK: En snøfrisk Vladimir Putin her avbildet med to hunder i fjor vinter, har varslet at Russland vil innføre importforbud mot en rekke europeiske landbruksprodukter. Norge eksporterer rundt 600 tonn ost til Russland årlig, og for Tines Snøfrisk er Russland det største eksportmarkedet. Foto: REUTERS/Alexsey Druginyn/RIA Novosti/PoolVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Vladimir putin varslet i dag at Russland innfører importforbud for en rekke landbruksvarer fra Europa.

Forbudet gjelder land som har innført sanksjoner mot Russland på grunn av situasjonen i Ukraina. Det inkluderer Norge, EU-landene og USA.

President Vladimir Putin har bedt regjeringen utarbeide en liste over hvilke varer som skal rammes av importforbudet, som skal vare i ett år.

600 tonn ost Det var hektisk møtevirksomhet i flere departementer i dag, etter at nyheten om de Russiske sanksjonene ble kjent.

- Det dreier seg ikke om store volumer av landbrukseksport fra Norge til Russland. Det gjelder en del ost, særlig Snøfrisk, noen alkoholvarer og ganske mye fiskefor, sier avdelingsdirektør i landbruksdepartementet, Henrik Einevold til Dagbladet.

Han understreker at i og med at Russland ikke har definert hvilke landbruksvarer de ønsker å stenge bommen for, er det umulig å si hva konsekvensene blir for norske produsenter.

I Ørsta vil de nok følge utviklingen med argusøyne. Der produseres Tines ost Snøfrisk, som russerne har lagt sin elsk på.

Største eksportmarked I 2012 gikk Russland forbi alle andre land på listen, og ble den største importøren av Snøfrisk. Det året importerte Russland over 100 tonn av geitosten, som sees på som en delikatesse av våre naboer i øst.

- Eksporten til Russland har fortsatt å stige siden da, sier meierisjef for Tine i Ørsta, Bente Reklev til Dagbladet.

Hun har ikke oversikt over hvilke konsekvenser et eventuelt russisk importforbud vil ha for meieriet.

Eksportdirektør i Tine, Unni Sjøflot, sier at totaleksporten til Russland er på om lag 600 tonn.

- Vi vet verken om det blir et importforbud eller hvor omfattende det eventuelt vil være, men det vil i første instans kunne påvirke salget og på noe sikt påvirke hylleplassering og standingen generelt i det russiske markedet, sier Sjøflot.

I Stortinget til uka Norge har formelt sett ikke besluttet om de vi slutte seg til de seneste EU-sanksjonene mot Russland, men utenriksminister Børge Brende har allerede varslet at Norge vil legge seg på samme linje som EU. 

- Vi skal konsultere Stortinget om dette i løpet av neste uke, sier Veslemøy Salvesen, pressevakt i UD til Dagbladet.

Det er fortsatt uklart hvor omfattende Russlands importforbud vil bli, men i kveld ble det klart at det i alle fall vil gjelde all import av landbruksvarer fra USA og frukt og grønt fra EU.

Den russiske veterinærtjenesten sier importforbudene vil bli «omfattende». Putin har bedt regjeringen utarbeide en endelig liste over hvilke produkter som skal rammes.

Stort fiskemarked Russland er det største og viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat. Det er i hovedsak sild og makrell, men også laks og torsk, som eksporteres fra Norge til Russland, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet.
Ifølge E24 eksporterer Norge fiskeprodukter for 6,6 milliarder kroner til Russland i fjor. Ledelsen i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) holdt onsdag kveld et telefonmøte for å diskutere situasjonen.

- Vi er foreløpig bare orientert gjennom en melding fra det russiske nyhetsbyrået Interfax. Slik vi leser meldingen, vil russiske myndigheter ta hensyn til russiske forbrukere når listen over mottiltak skal utarbeides. Dermed er det et høyst åpent spørsmål om norsk sjømat vil bli berørt, sier FHLs direktør for markedsadgang, Trond Davidsen, til NTB.

Etter det NTB erfarer, har imidlertid vurderingen i FHL vært at norsk sjømateksport til Russland neppe vil være mest utsatt ved eventuelle russiske motsanksjoner, rett og slett fordi Russland er avhengig av å importere norsk sjømat.

Kraftigere sanksjoner Fredag trappet de 28 EU-landene opp sine sanksjoner mot Russland. Blant annet stanset EU eksport av rør og utstyr til russiske oljeselskaper og all eksport av våpen på unionens våpenliste. Fram til denne siste sanksjonsrunden, har EUs sanksjoner mot Russland kun rettet seg mot selskaper og enkeltpersoner som har vært involvert i Ukraina-konflikten.

Den russiske næringslivsavisen Vedomosti har tidligere meldt at Putin også vurderer å innføre et flyforbud over Sibir for europeiske flyselskaper.