VIL FUSJONERE: Russlands statsminister Vladimir Putins forslag om å fusjonere Gazprom og Naftogaz får en blandet mottakelse i Ukraina. Her på besøk hos oljeselskapet Lukoil. Foto: Ria Novosti
VIL FUSJONERE: Russlands statsminister Vladimir Putins forslag om å fusjonere Gazprom og Naftogaz får en blandet mottakelse i Ukraina. Her på besøk hos oljeselskapet Lukoil. Foto: Ria NovostiVis mer

Putin foreslår gassfusjon med Ukraina

- De vil kjøpe vår uavhengighet, sier Timosjenko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Gazprom i Russland og Naftogaz i Ukraina bør fusjoneres, mener Russlands statsminister Vladimir Putin. Forslaget opprører opposisjonen i Ukraina.

- Jeg har lagt fram et forslag. Jeg foreslår en fusjon mellom Gazprom og Naftogaz, sa Putin da han møtte Ukrainas statsminister Mykola Azarov fredag.

Det overraskende forslaget blir blankt avvist av opposisjonen i Ukraina.

- Dette forslaget om å fusjonere Gazprom og Naftogaz kunne sett ut som en vits, hadde det ikke vært for den omfattende planen om å kjøpe opp Ukrainas uavhengighet som dag for dag tar form, sier tidligere statsminister Julia Timosjenko.

Ifølge henne vil det ikke være snakk om en fusjon, men et oppkjøp fra russisk side.

- Dette er ikke krefter som forenes på en likeverdig basis, det er Russland som absorberer Ukraina fullstendig, sier Timosjenko.

Samtaler i vente

Ifølge Mykola Azarovs pressetalsmann Vitalij Lukjanenko kom Putin med sitt forslag uten å ha drøftet saken med Ukraina først. Regjeringen vil nå se nærmere på forslaget, sier han til nyhetsbyrået Interfax.

Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov understreker på sin side at forslaget er gjennomtenkt og alvorlig ment.

- Forslaget understreker hvor langt Russland er villig til å gå i samarbeidet med Ukraina, sier Peskov til nyhetsbyrået RIA Novosti.

Gazproms administrerende direktør Aleksej Miller sier samtalene med Naftogaz om en mulig fusjon vil starte i løpet av mai.

Ukrainsk splittelse

Forslaget om en gassfusjon kommer som et nytt ledd i en kjede av tiltak for å styrke båndene mellom Russland og Ukraina etter at russiskvennlige Viktor Janukovitsj overtok som president i Ukraina tidligere i år.

Russland og Ukraina har nylig inngått en avtale hvor Ukraina får russisk gass 30 prosent billigere i bytte mot at Russlands svartehavsflåte får bli ved sin base på Krim fram til 2042.

Avtalen ble svært dårlig mottatt av opposisjonen i Ukraina, og resultatet ble slåssing i nasjonalforsamlingen da avtalen skulle ratifiseres.


(NTB)