Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Putin forlenger krigen i Syria

- Å støtte Assad-regimet er ikke konstruktivt, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Stavanger  20151012.
NATO-møte Stavanger 2015:
NATO-sjef Jens Stoltenberg taler på NATOs parlamentariske samling i Stavanger. 
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Stavanger 20151012. NATO-møte Stavanger 2015: NATO-sjef Jens Stoltenberg taler på NATOs parlamentariske samling i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stavanger (Dagbladet): I talen til NATOs parlamentarikerforsamling i Stavanger i formiddag, sa Stoltenberg at verden har blitt farligere de siste par årene.

- VI har sett dramatiske endringer, fra annekteringen av Krim til den arabiske vårens kollaps. Verden har blitt mindre forutsigbar og farligere, sa Stoltenberg, og viste til terrorangrepet i Tyrkia som det ferskeste eksemplet.

- Russland bekymrer - Vi er også bekymret for Russlands framferd i Ukraina og nå nylig i Midt-Østen, for Russlands uakseptable krenkelse av Tyrkias og NATOs luftrom, og for Russlands militære oppbygning, luftangrep og rakettangrep.

 Russland burde spille en konstruktiv rolle i kampen mot ISIL, men å støtte Assad regimet er ikke konstruktivt. Støtten bidrar til å forlenge krigen. En politisk løsning er mer nødvendig en noen gang, sa Stoltenberg.

Skjørt i Ukraina Han konstaterte at våpenhvilen overholdes i Øst-Ukraina, og at det er oppmuntrende.

- Men situasjonen er skjør. Russland har et særlig ansvar ettersom de fortsetter å støtte separatistene, sa Stoltenberg NATO-sjefen sa at krisa i Syria og i Ukraina understreker betydningen av at NATO ruster opp evnen til å forsvare sine allierte. Han viste til at NATO nå gjennomfører den største forsterkningen i sitt kollektive forsvar siden den kalde krigen.

Ikke inn i Syria - Den nye ustabiliteten som omgir oss er vår nye strategiske virkelighet, og vil være det lenge. Dette må NATO tilpasse seg til, sa Stoltenberg. Han sa at konseptet «avskrekking» må moderniseres.

- Avskrekking blir ofte forbundet med den kalde krigen. Men å være sterk nok til å stoppe andre fra å angripe deg, er ikke gammeldags. Vi har styrke, ikke fordi vi ønsker krig, men fordi vi vil forhindre krig. Det er ingen motsetning mellom å vise styrke og ønske dialog. Tvert i mot, et sterkt forsvar er grunnlaget for et konstruktivt forhold til Russland, sa Stoltenberg.

Etter talen svarte han på spørsmål fra parletarikere fra NATOs medlemsland.
Stoltenberg sa at det ikke er aktuelt for NATO å gå inn i Syria, men viste til at medlemslandene bidrar på ulike måter i kampen mot IS.
Han understreket at NATO har en stor rolle i å bidra til å hindre konflikt og flyktningestrømmer.

Nytt partnerskap - Det slår meg at hvis vi hadde brukt en brøkdel av det vi bruker i militær konflikt til forebygging og til stabilisering av land etter konflikt, ville vi unngått konflikter, sa Stoltenberg, og fikk applaus.

Han snakket om en ny type partnerskap.
- Det som er viktig, er at NATO hjelper land som Afghanistan til Marokko og mange land mellom dem, i å forsvare seg selv, og til å stabilisere deres nabolag. Ved å bygge opp kapasiteter i land som Tunisia, Jordan og Marietania, og hjelpe andre land, som Irak, og til en viss grad Libya, styrker vi vår sikkerhet, sa Stoltenberg.

Møter Erna Senere i dag møter han statsminister Erna Solberg. Før han returnerer til Brussel, skal han besøke Joint Warfare Centre på Jåttå utenfor Stavanger.

En av Stoltenbergs hovedjobber er å sikre at medlemslandene øker sine forsvarsbudsjetter til å utgjøre 2 prosent av bruttonasjonalproduktet innen 2024. Om den norske regjeringens forslag til statsbudsjett sier Stoltenberg at det er et skritt i riktig retning.

;FORLENGER KRIGEN: Russlands president Vladimir Putins støtte til Assad-regimet bidrar til å forlenge krigen i Syria, sa NATO-sjef Jens Stoltenberg i sin tale til NATOs parlamentarikerforsamling i Stavanger i dag. Foto: Alexei Nikolsky/Reuters
;FORLENGER KRIGEN: Russlands president Vladimir Putins støtte til Assad-regimet bidrar til å forlenge krigen i Syria, sa NATO-sjef Jens Stoltenberg i sin tale til NATOs parlamentarikerforsamling i Stavanger i dag. Foto: Alexei Nikolsky/Reuters Vis mer

— Budsjettet øker, det er bra. En vesentlig del av det er kampfly, det er bra, sier Stoltenberg til NTB.

I regjeringens forslag for statsbudsjett for neste år går den inn for å styrke forsvarsbudsjettet med 5,3 milliarder kroner til 49,1 milliarder. Det er nye F-35-fly som tildeles størsteparten av budsjettet.

- Vi må investere mer — Vi må gjøre vår jobb også på den militære siden. Vi må sørge for de nødvendige investeringene fremover som gjør at vi har et forsvar som kan løse oppgavene, sier Solberg til NTB.

 I STAVANGER: NATOs generalsekretær tas i mot på NATOs parlamentarikerforsamling i Stavanger av stortingspresident Olemic Thommessen.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
I STAVANGER: NATOs generalsekretær tas i mot på NATOs parlamentarikerforsamling i Stavanger av stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media